Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Diplom_Molochko_O.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.22 Mб
Скачать

Зміст

Вступ 6

1ТЕХНІЧНА ЧАСТИНА 8

1.1 Характеристика об’єкту проектування підприємства (цеху) 8

1.2 Коротка технологічна характеристика підприємства (цеху) 11

1.3 Характеристика споживачів електроенергії. Категорія надійності електропостачання 11

1.4 Відомість споживачів електроенергії 13

1.5 Вибір схеми електропостачання 13

2 РОРАХУНКОВА ЧАСТИНА 16

2.1 Розрахунок освітленн я 16

2.2 Розрахунок електричних навантажень 26

2.3 Компенсація реактивної потужності 28

2.4 Вибір типу,числа і потужності трансформаторів підстанції 29

2.5 Розрахунок і вибір мереж напругою вище 1000 В 31

2.6 Розрахунок і вибір мереж напругою нижче 1000 В 32

2.7 Монтаж вибраного електроустаткування 36

2.8 Експлуатація вибраного електроустаткування 38

2.9 Удосконалення технічних рішень 41

2.10 Заходи з енергозбереження 42

3 ЕЛЕКТРОУСТАТКУВАННЯ ПІДСТАНЦІЙ 43

3.1 Характеристика і компоновка підстанції 43

3.2 Розрахунок струмів короткого замикання 43

3.2.1 Розрахунок струмів короткого замикання в мережі напругою понад 1000В 43

3.2.2 Розрахунок струмів короткого замикання в мережі напругою

0,4 кВ 47

3.3 Вибір, перевірка апаратів і струмопровідних частин 50

3.4 Розрахунок релейного захисту силового трансформатора 53

3.5 Вибір схеми управління, автоматизації і сигналізації підстанції 54

3.6 Розрахунок заземлюючого пристрою двотрансформаторної підстанції напругою 10/0,4 кВ 56

3.7 Розрахунок занулення 56

4 ОХОРОНА ПРАЦІ 57

4.1 Аналіз стану охорони праці на підприємстві 57

4.2 Визначення небезпечних і шкідливих чинників виробництва 63

4.3 Заходи з електробезпеки 67

4.4 Заходи з екології 69

5 ЕКОНОМІЧНА ЧАСТИНА

5.1 Розрахунок річної потреби в електроенергії дільниці №1 ткацько-оздоблювального виробництва ПрАТ « КСК «Чексіл» м. Черн ігів.

5.2 Розрахунок плати за спожиту електричну енергію

5.3 Розрахунок окупності витрат на придбання та встановлення конденса-

торно-компенсуючого пристрою

5.4 Розрахунок витрат на придбання електрообладнання та пристроїв,

світильників і освітлювальної арматури та їх монтаж

5.5 Визначення трудомісткості ремонтних робіт та чисельності персоналу електротехнічної служби дільниці №1 ткацько-оздоблювального виробництва ПАТ « КСК «Чексіл» м. Чернігів

5.6 Розрахунок річного фонду заробітної плати персоналу електротехнічної служби дільниці дільниці №1 ткацько-оздоблювального виробництва ПрАТ « КСК «Чексіл» м. Чернігів

5.7 Визначення собівартості 1кВт години електричної енергії

5.8 Розрахунок економічної ефективності прийнятих в дипломному проекті технічних рішень

6 Висновки

Література

Вступ

В умовах сучасної науково-технічної революції інтенсивно розвивається електротехніка як наука, що дозволяє успішно вирішувати складні проблеми раціонального перетворення різних видів первинної енергії природи в особливу вторинну форму, — eлектричну, а також використовувати електричні і магнітні явища для здійснення безперервних інтенсивних і автоматизованих технологічних процесів, забезпечуючих зміну форми, складу і перетворень речовин природи.

Монтаж і обслуговування сучасного електрообладнання і електричних мереж вимагають глибоких знань фізичних основ електротехніки, конструкцій електричних машин, апаратів, знання матеріалів. Сучасна техніка постійно удосконалюється, змінюється, тому що працюючи у будь-якій галузі промисловості необхідно, не обмежуючись засвоєними в процесі навчання знаннями, постійно поповнювати свої професійні навики.

Електромонтажні роботи в даний час ведуться на високому рівні інженерної підготовки, з максимальним перенесенням цих робіт із будівельних майданчиків в майстерні монтажно-заготовительних ділянок і на заводи електромонтажних організацій. Електромонтажні, проектні і научно-дослідні організацій спільно із електротехнічною промисловістю ведуть велику роботу по виготовленню електрооболаднання крупними блоками і вузлами. У практику електромонтажних і ремонтних робіт упроваджуються сучасні механізми, пристрої, інструменти, засоби малої механізації. У роботі електромонтажних організацій широко використовуються раціоналізаторські пропозиції робітників, інженерів і техніків, направлення на підвищення продуктивності праці і якості монтажних і ремонтних робіт, а також на підвищення рівня експлуатації електрообладнання і електричних мереж. В області експлуатації електрообладнання накопичений і узагальнений великий досвід.

Найважливіші завдання, що вирішуються енергетиками і енергобудівельниками грунтуються на безперервному збільшенні об’ємів виробництва, в скороченні термінів будівництва нових і реконструкції старих, зменшенні питомих капіталовкладень, в скороченні питомих витрат палива, підвищенні продуктивності праці, в поліпшенні структури виробництва електроенергії і т.д.

Завдання енергетичного господарства підприємства. Енергетична служба зобов'язана забезпечувати надійне, безперебійне і безпечне постачання виробництва всіма видами енергії і енергоносіїв. Вона покликана забезпечувати виконання виробничої програми підприємства, не беручи безпосередню участь у випуску продукції. В той же час без енергетичної служби не може здійснюватися виробнича діяльність підприємства, неможливий випуск продукції. На відміну від інших видів устаткування (наприклад, верстатного) вихід з ладу або аварія енергетичного устаткування (трансформатора, електродвигуна, компресора і ін.).

На основі використання електроенергії ведеться технічне переоснащення промисловості, впровадження нових технологічних процесів і здійснюється корінне перетворення в організації виробництва і управління ним. Тому в сучасних технологіях і обладнанні промислових підприємств велика роль електроустаткування, тобто сукупн ості електричних машин, апаратів, приладів і пристроїв, за допомогою яких відбувається перетворення електричної енергії в інші види енергії і забезпечується автоматизація технологічних процесів.

Для забезпечення об`єктів теплом та гарячою водою все більше розвивається система центрального опалення та гарячого водопостачання, споруджуються великі опалювальні та промислові котельні, оснащенні складною апаратурою та автоматичними пристроями. В умовах ринкової економіки деякі великі підприємства, навпаки, відмовляються від центрального постачання гарячої води що йде на опалення та для виробничих цілей, і будують свої котельні з більш економічними котлами (з вищим ККД). Витрата палива на теплопостачання міст є однією із складових у загальному паливно-енергетичному балансі країні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]