Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dodatok.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
65.54 Кб
Скачать

Додаток Безпека життєдіяльності та охорона праці Вступ

Для забезпечення безпечних умов праці та життєдіяльності велике значення мають правила з техніки безпеки та норми виробничої санітарії. Питання з безпека життєдіяльності та охорона праці у разі виконання досліджень виникають у зв'язку з небезпеками, пов'язаними з експлуатацією електрообладнання, роботою зі зрідженими газами, можливістю виникнення пожежі. Охорона праці включає в себе нормативні акти, до яких входять технічні, санітарно-гігієнічні та правові заходи. Робота навчальних закладів вимагає дотримання певних вимог, які забезпечують охорону праці, здоров'я та нормальні умови виробничої діяльності.

1. Аналіз стану виробничих умов

1.1. Характеристика лабораторії

Дипломна робота виконується в лабораторії атомної та молекулярної спектроскопії на кафедрі експериментальної фізики. Приміщення за основними характеристиками відповідає санітарним нормам і правилам проектування промислових підприємств, вимогам техніки безпеки та гігієни праці. Площа приміщення – 41.8 м2, на одного робітника припадає – 14 м2, люмінесцентне освітлення – 300 Лк, коефіцієнт природного освітлення – 1.65%. Приміщення пофарбовано відповідно до вимог по проектуванню виробничих приміщень.

1.2. Аналіз методів дослідження і характеристика обладнання

Під час виконання експериментальної частини дипломної роботи доводилось працювати з електрообладнанням, нагрівними приладами, скляними деталями, які є джерелами небезпеки при необережному поводженні з ними. У випадку дослідження спектрів кристалу сульфату амонію необхідно працювати з заводською установкою UR-20, яка цілком відповідає стандартам техніки безпеки. При роботі на установці потрібно обов'язково перевірити охолоджувальну систему приладу для запобігання вибуху ламп, яке може призвести до руйнування приладу і до поранення працівника.

1.3. Характеристика об’єкту дослідження

Об'єктом дослідження є монокристал. Сам об'єкт є цілком безпечним у користуванні і дослідженні його властивостей, проте існує низка небезпечних факторів, які виникають в процесі його виготовлення.

Робота з електроприладами може призвести до ураження електричним струмом, який призводить до електричних опіків, або смерті. На характер та наслідок опіків впливає сила струму, тривалість його дії, частота. Небезпечним вважають струм не нижче 10 мА. Безпечною вважають напругу до 36 В. Ступінь ураження електричним струмом залежить від опору людського тіла (40-100 кОм – опір шкіри, 10 кОм – опір внутрішніх органів), а також від частоти струму (50-60Гц – найбільш небезпечна частота). Більш небезпечним для людини є змінний струм [2].

1.4. Можливі небезпеки при виконанні роботи

Дослідження спектральних характеристик кристалів виконують зі застосуванням постійних та змінних струмів, високих та низьких напруг, хімічних речовин.

У зв’язку з цим виникають такі небезпеки в процесі роботи:

  • небезпека ураження електричним струмом;

  • опіки внаслідок контакту з тілами, нагрітими до високих температур;

  • отруєння небезпечними речовинами;

  • виникнення пожежі в процесі користування пальником.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]