Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dodatok.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
65.54 Кб
Скачать

2. Організаційно-технічні заходи

2.1. Організація робочого місця і роботи

До роботи в лабораторії допускають осіб, які пройшли попередній інструктаж з безпеки праці. Забороняється залишати без нагляду працююче обладнання, увімкнені електровимірювальні прилади, газові пальники. Перед виходом з лабораторії слід переконатися, що на робочому столі і у витяжних шафах відключені електроприлади, перекрита вода, газові лінії. Забороняється зливати в раковини відходи хімічних розчинників.

2.2. Санітарно-гігієнічні вимоги

До санітарно-гігієнічних умов на робочому місці входять мікроклімат приміщення, освітленість робочого місця, наявність шкідливих випаровувань, шум тощо. Вони суттєво впливають на продуктивність праці та самопочуття працюючих. Найбільш сприятливими умовами мікроклімату є:

– температура повітря в приміщенні 20-22°С;

– відносна вологість повітря 60-40%;

– концентрація токсичного пилу 2мл/м 3 ;

– швидкість руху повітря не більша 0,5м/с.

Освітленість приміщення повинна бути рівномірною і достатньою (потужність загального освітлення, згідно норм, має бути 320 Вт, яка створює мінімально допустиму освітленість в 80 Лк). Вентиляція повинна створювати і підтримувати повітряне середовище відповідно до вимог гігієни праці.

Джерелом потенційної небезпеки є виникнення шумового забруднення. Шум шкідливо діє на органи слуху, що призводить до втоми, зниження уваги, працездатності. Гранично допустимий рівень шуму залежно від частоти становить близько 80–90 дБ. В лабораторії рівень шуму становить 60 дБ [3].

2.3. Заходи безпеки при роботі з обладнанням, досліджуваним об'єктом та речовинами

Основні роботи виконувались з використанням електроприладів. Для захисту від ураження електричним струмом застосовують:

– безпечні струми;

– відповідну ізоляцію провідників і струмопровідних частин;

– захисні індивідуальні засоби;

– захисне заземлення.

Захисне заземлення – основний засіб захисту від електричного ураження. Заземлюють прилади, що живляться напругою вище 36 В змінного струму або 110 В постійного струму [4].

2.4. Протипожежні заходи під час роботи

Виникнення пожежі може бути наслідком ряду причин: необережне поводження з вогнем, несправне електроустаткування та порушення правил його експлуатації, самозаймання горючих речовин, вибухи газів.

До ліквідації пожежі потрібно приступати в початковій фазі, використовуючи вогнегасники. Лабораторію обладнано двома вогнегасниками типу ОП-1 “Момент”.

Передбачено також спеціалізовані первинні засоби пожежогасіння. Усі організаційні і технічні протипожежні заходи мають не допустити виникнення пожежі, забезпечити можливість евакуації людей та матеріальних цінностей [5].

2.5. Аналіз впливу виробничих умов на довкілля

Речовини та процеси, що використовують в лабораторії атомної та молекулярної спектроскопії на кафедрі експериментальної фізики не мають помітного впливу на навколишнє середовище. Основним об'єктом, що негативно впливає на довкілля, зокрема на організм людини, є комп'ютер. За рахунок впливу електромагнітного та електростатичного полів і рентгенівського випромінювання спостерігається значна втома зорового аналізатора, знижується енерговіддача. Рекомендується працювати за комп’ютером не більше 3-4-х годин на добу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]