Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
diplom.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
5.78 Mб
Скачать

3. Документи, які регламентують діяльність інженера по охороні праці і техніці безпеки

3.1 Зовнішні документи: законодавчі і нормативні акти стосовно роботи, що виконується.

3.2 Внутрішні документи: статут підприємства, Накази і розпорядження директора підприємства; Посадова інструкція інженера по охороні праці і техніці безпеки, Правила внутрішнього трудового розпорядку.

4. Посадові обов'язки інженера по охороні праці і техніці безпеки

Інженер по охороні праці і техніці безпеки виконує наступні обов'язки:

4.1. Здійснює контроль за дотриманням працівниками законодавчих і інших нормативних правових актів по охороні праці, за наданням працівникам встановлених пільг і компенсацій за умови праці.

4.2. Бере участь у проведенні перевірок, обстежень технічного стану устаткування, машин і механізмів, ефективності роботи вентиляційних систем, стану санітарно-технічних пристроїв, санітарно-побутових приміщень, засобів колективного й індивідуального захисту працівників.

4.3. Бере участь у роботі комісії з перевірки відповідності умов праці вимогам нормативних правових актів по охороні праці.

4.4. Вживає заходи по припиненню експлуатації машин, устаткування при виявленні порушень, що створюють загрозу життю і здоров'ю працівників чи можуть привести до аварії.

4.5. Бере участь у розробці заходів щодо попередження професійних захворювань і нещасних випадків на виробництві, по поліпшенню умов праці і доведенню їх до вимог нормативних правових актів по охороні праці, а також надає організаційну допомогу по виконанню розроблених заходів.

4.6. Контролює:

— своєчасність проведення відповідними службами необхідних іспитів і технічних оглядів стану устаткування, машин і механізмів;

— виконання розпоряджень органів державного нагляду і контролю за дотриманням діючих норм, правил і інструкцій з охорони праці, стандартів безпеки праці в процесі робіт.

4.7. Бере участь у розгляді питань про відшкодування роботодавцем шкоди, заподіяного працівникам каліцтва, професійних захворювань чи інших ушкоджень здоров'я, зв'язаних з виконанням ними трудових обов'язків.

4.8. Надає структурним підрозділам методичну допомогу.

4.9. Проводить вступні інструктажі з охороні праці з усіма знову прийнятими на роботу, відрядженими, учнями і студентами, що прибули на виробниче навчання чи практику.

4.10. Бере участь у складанні розділу «Охорона праці» колективного договору.

4.11. Здійснює контроль за організацією збереження, видачі, прання, хімічного чищення, сушіння, знепилювання, знежирення і ремонту спеціального одягу, спеціального взуття й інших засобів індивідуального захисту.

4.12. Складає звітність по охороні праці по установлених формах і у відповідний термін. 

5. Права інженера по охороні праці і техніці безпеки

Інженер по охороні праці і техніці безпеки має право:

5.1. Знайомитися з проектами рішень керівництва підприємства стосовно його діяльності.

5.2. Подавати пропозиції з удосконалення роботи, пов'язаної з передбаченими даною інструкцією обов'язками.

5.3. В межах своєї компетенції повідомляти безпосередньому керівнику про всі недоліки в діяльності підприємства (структурного підрозділу, окремих працівників), виявлені у процесі виконання своїх посадових прав і обов'язків і вносити пропозиції по їх усуненню.

5.4. Вимагати від керівництва підприємства, свого безпосереднього керівника надання допомоги у виконанні обов'язків, передбачених даною посадовою інструкцією.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]