Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
diplom.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
5.78 Mб
Скачать

Висновок

На сучасному етапі розвитку підприємств громадського харчування, готування їжі організовують з використанням найсучасніших технологій, які прискорюють сам процес приготування. Але якість і швидкість приготування залежить не тільки від технологій, але й насамперед від організації робочого місця. Робоче місце може бути спеціалізованим чи універсальним. Площа кожного робочого місця повинна бути достатньою для зручної роботи. Джерело світла повинне бути ліворуч від робочого місця на відстані не більш 6-7 м.

Технологія приготування їжі – це спеціальна дисципліна, яка вивчає способи обробки харчових продуктів і приготування страв та кулінарних виробів.

Харчування – одна із основних життєво необхідних умов існування людини. Здоров'я людини, її працездатність і настрій, нормальний розвиток значною мірою залежить від харчування.

Кількість, якість, асортимент споживаних харчових продуктів, своєчасність і регулярність приймання їжі мають важливе значення для життєдіяльності організму. “Хороший кухар вартий лікаря”, - говорить народне прислів'я. Цими словами підкреслюється тісний зв'язок між смачно приготованою різноманітною їжею і здоров'ям людини.

Майстерність приготування їжі є однією з найдавніших галузей людської діяльності. Сучасний великий досвід обробки харчових продуктів і приготування з них страв накопичувався протягом багатьох віків.

З розвитком суспільства кулінарна майстерність удосконалювалася і змінювалася. Кулінарні рецепти багатьох страв створювалися спочатку в домашніх умовах, а потім – кухарями багатьох будинків і ресторанів.

Без знань санітарних правил обробки зберігання продуктів, реалізації страв і кулінарних виробів не можна забезпечити профілактику харчових отруєнь та інфекцій.

Технологія приготування їжі тісно пов'язана з фізіологією харчування. Більшість продуктів піддаються кулінарній обробці і від того, як правильно вона буде здійснена, залежить засвоєння харчових продуктів організмом, збереження в них поживних речовин, а відповідно – і здоров'я людини.

Якість готової їжі переважно залежить від якості сировини. Тому технологія приготування їжі має тісний зв'язок з товарознавством харчових продуктів.

Більшість спеціалістів підприємств харчування виконують різні розрахунки. Наприклад кухар розраховує необхідну кількість сировини і вихід готової продукції, виходячи з норм витрат і кількості страв.

Офіціанту, буфетнику, бармену необхідно поводити розрахунки з великою точністю, щоб не допустити прорахунків, а тим більше обрахунків споживача. У зв'язку з цим працівники повинні добре знати ділові обчислення і комп'ютерну техніку.

Отже, без знань організації виробництва і обслуговування, психології і етики спілкування не можна досягти високої продуктивності праці, підвищити культуру обслуговування.

Не менш важливо для працівника знати економіку масового харчування, вміти оцінювати ефективність роботи підприємства, вплив різних факторів на результати його господарської діяльності.

Список використаних джерел

  1. Анфимова Н.А. Кулинария М.; Академия, 2006.

  2. Барановський В.А. Официант-бармен. – Ростов н/Д.: Феникс, 2000. – 320 с.

  3. Все об украинской кухне. / Сост. Д. Билык. – Донецк: ПКФ «БАО», 2000. – 352с.

  4. Галушко Тетяна. Найкращі страви української кухні. Харків: ТОВ " Торнадо ", 2006. – 387 с.

  5. Дорогоцінна енциклопедія домашньої кулінарії. – Донецьк: ТОВ ВКФ " БАО ", 2007. – 704 с.

  6. Замечательные уроки кулинарного искусства / Составитель Похлебкина А. – Донецк: ПКФ «БАО», 2000. – 224 с.

  7. Збірник рецептур страв і кулінарних виробів : Для підприємств громадського харчування ( російською мовою ) /Авт. Скл.:А. І. Здобнов, В. А. Циганенко, М. І .Пересічний. – К.: А.С.К., 2006. – 656 с.: мал.

  8. Золин В.П. Технологическое оборудование предприятий общественного питания М.; Академия, 2001.

  9. Ковалев Н.И., Куткика М.Н., Кравцова В.А. Технология приготовления пищи.- М.: Деловая литература. 2001.

  10. Козлова С.Н. Кулинарная характеристика блюд М.; Академия, 2006.

  11. Люблю готувати. – Київ .: " Смакота ", 2001. 67 с.

  12. Матюхина З.П. Основы физиологии питания, санитарии и гигиены М.; Академия, 2001.

  13. Матюхина З.П. Товароведение пищевых продуктов М.; Академия, 2002.

  14. Н.Я. Старовойт, М.С. Косовенко, Ж.М. Смирнова “Кулінарія”. — Київ: 2001 рік.

  15. Николаева М.А. Товароведение потребительских товаров. Теоретические основы. – М., 2004. – 357 с. 

  16. П’ятницька Г.Т., П’ятницька Н.О. Менеджмент громадського харчування.-Київ: КНТУ,2001. – 655с.

  17. Полховська А. М. Неперевершені уроки кулінарного мистецтва.: - Донецк: ПКФ "БАО", 2000. - 224с.

  18. Радченко Л.А. "Организация производства на предприятиях общественного питания", Ростов – на – Дону, изд – во "Феникс", 2000, - 320с.

  19. Святковий стіл: 1000 рецептів і корисних порад. – Донецьк: ТОВ ВКФ " БАО ", 2005. – 384 с.

  20. Товарознавство продовольчих товарів. Підручник / За ред. Сирах мана І.В. – К., 2000.

  21. Черьомушкіна В. Т. Добрі поради для приготування страв. К.: Страва, 2004. – 12 с.

  22. Шумило Г. І. Технологія приготування їжі: Навч. посіб. – К.: " Кондор". – 2003. – 506 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]