Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
планування теория.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
358.4 Кб
Скачать

41. Формування планів оновлення продукції. Їх склад і завдання.

При план-ні під-вом розробки нових товарів необхідно, насамперед, зясувати, на якій стадії ЖЦ знаходяться його аналоги на ринку. Для того, щоб досягти стабільності в продажах, розробку нового товару слід починати, коли попередній вже вступає в стадію зрілості. У протилужномі випадку будуть безповоротно втрачені час і конкур-сть. Випуску оновленої прод-ї передує великий комплекс робіт – підготовка вир-ва. У сучасних умовах створ-ня принципово нової прод-ї повинно базуватись на викор-ні маркетингових досліджень, відкриттів та винаходів. За складом і завданням планових робіт виділяють такі їх види: науково-дослідні, конструкторські та технологічні, організаційно-планові, роботи мат-тех-го, екон-го та соц-псих-го хар-ру. Завдання плану оновлення прод-ї: 1)за без-ня потреб у новій прод-ї; 2)створення прод-ї високого тех.-го рівня та якості, конкур-ної на внутрішньому та зовнішньому ринках; 3)скорочення термінів розробки та освоєння вир-ва нової прод-ї; 4)забезпечення стабільності показників якості прод-ї та ефективної її експлуатації; 5)забез-ня та підвищення конкур-сті під-ва; 6)завоювання прихильності споживачів та створення позитивного іміджу. План оновлення прод-ї склад-ся на основі стратегічного плану і містить такі розділи: 1)якісні та структурні зміни „портфеля” про-ї; 2)екон-на ефек0ть вир-ва оновленої прод-ї; 3)норми і нормативи; 4)вир-во та реалізація прод-ї; 5)мат-тех-не забезпечення вир-ва; 6)персонал і оплата праці; 7)витрати вир-ва нової прод-ї, прибутки, рентабельність.

40. Основні умови прибутковості підприємства.

Умови прибутковості підприємства залежать від: ринкових цін на продукцію; обсягу виробництва і реалізації; витрат на виробництво. При аналізі залежності витрат і прибутку від обсягів виробництва і реалізації визначається: 1) область беззбитковості; 2) обсяг виробництва при якому підприємство одержує мах прибуток; 3) межа збитковості підприємства, при якій знижується граничний прибуток підприємства, тобто коли: MR – MC = 0 (MR – граничний дохід; MC – граничні витрати). 1) Область беззбитковості (графік). Формула: Nбеззбитк. = Постійні витрати /Ці – Змінні витрати; 2) обсяг виробництва при якому підприємство одержує мах прибуток (графік). Формула: Пмакс. = РП – ТС. 3) межа збитковості підприємства (графік). Формула: MRMC = 0.

39.Планування прибутку на підприємстві.

При плануванні прибутку враховуються макро- і мікроекономічні зміни, а також зміни внутрішніх умов діяльності підприємства. Розрізняють такі стадії планування: пасивну (враховує зміни, як зовнішні, так і внутрішні); активну (полягає у пошуку резервів, використання яких збільшує прибуток). Існує 2 методи планування прибутку: 1. Прямий. Розрахунок прибутку від звичайної діяльності (до оподаткування): Пзв = ∑Пі*Nі де: Пзв, до опод. – прибуток від звичайної діяльності, до оподаткування; n – кількість найменувань продукції; П – прибуток на і-й виріб; N – кількість і-тих виробів встановлених у виробничій програмі. Цей метод використовується на підприємствах крупносерійного та масового типів виробництва, де є калькуляція собівартості конкретних виробів. Ці – Сі = Пі де: Ці – оптова ціна; Сі – повна собівартість. 2. Аналітичний. Цей метод використовується при плануванні прибутку на підприємствах з великою номенклатурою, де відсутні планові калькуляції собівартості всіх видів па початок планового періоду. Послідовність планування прибутку з використанням цього методу наступний: а) визначається базовий рівень рентабельності по відношенню до собівартості реалізованої продукції: Рент. = (Приб./Ср.П.)*100% де: Приб. – прибуток підприємства; Ср.п – собівартість реалізованої продукції; б) визначається прибуток від планового обсягу реалізованої продукції; в) визначаються зміни прибутку в плановому році під впливом ряду факторів (зменшення собівартості; зміни асортименту); г) визначається плановий прибуток на плановий період. Цей метод використовується на підприємствах серійного і одиничного типів виробництва.