Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
планування теория.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
358.4 Кб
Скачать

50. Оцінка середовища для бізнесу та формування власної ринкової позиції.

Середовище для бізнесу визначається за станом конкуренції у галузі вир-ва продукту. Для оцінки рівня конкуренції спочатку виз-ся профіль галузі за продуктовою ознакою, ємність ринку, тенденції його зростання. Далі аналізується вплив різних чинників на бізнес. Діагностична процедура аналізу конк-ї виконується, як правило, за методикою М. Портера, що включає оцінку 5 основних сил: 1)суперництво серед існуючих в галузі під-в, 2)потенційна загроза вторгнення в галузь нових конкурентів; 3)загроза з боку під-в – виробників товарів-замінників; 4) екон-і можл-ті та торгівельна здатність постачальників; 5) економічні можливості та купівельна спроможність споживачів. Повнота викор-ня методики залежать від завдань, що стоять перед розробниками б-п, та особливостей галузі. Виділення в результаті проведеного аналізу ключових чинників успіху у галузі та обґрунтування заходів оволодіння ними дають змогу уточнити концепцію бізнесу, дати об’єктивну хар-ку продукту і визначити основних споживачів, оцінити конкурентів. Ситуація в галузі є визначальною для обґрунтування маркетингової стратегії, цінової та нецінової політики.

49.Склад бізнес-плану та технологія його розробки.

Регламентовано форми та структури бізнес-плану не існує . В ньому передбачаються розділи , в яких розкривається концепції і мета бізнесу, характеризується специфіка продукту підприємства та задоволення ним потреб ринку. Типовий зміст бізнес-плану: передмова - заключення; історія розвитку підприємства (фірми); продукція; ринки, клієнти, маркетинг; кадри, персонал, управління; виробничий процес (послідовність); фінанси; фактори ризику; графіки динаміки показників; джерела, додатки. Розробка б-п – це складний і трудомісткий процес, план-ня треба починати з півроку до того, як заплановано відкрити нову справу. Послідовність б-п та його побудова: 1) оформлення титульного листа; 2) складання анотації на проект; 3) склад-я короткого змісту проекту (резюме); 4) аналіз стану і можливостей під-ва, перспективності галузі; 5)збір і аналіз інф-ї про продукт, опис продукту; 6) збір і аналіз інф-ї про ринок збуту; 7)визначення потреби у ресурсах; 8) розробка орг-ї стр-ри, правового за без-ня і графіка реалізації продукту; 9) обчислення потреби у кап-лі та джерелах фін-ня; 10) визн-ня спрямованості і масштабності проекту, розрахунок ефек-ті; 11) рішення питань ризиків і гарантій; 12) підбір мат-ів і склад-ня додатків.

48.Сутність бізнес-планування і призначення бізнес-плану.

  1. Сутність бізнес-планування та його призначення.

У вітчизняну практику економічної роботи бізнес-планування почало активно впроваджуватись разом з елементами ринкових перетворень. У країнах з розвинутою економікою бізнес-план є невід’ємною частиною ділового проекту, а його складання – одним з предінвестиційним етапом. Бізнес-план – сукупність документів, які розкривають місце підприємства цілі, засоби досягнення цілей у конкретні роки (3-5 років). Бізнес-план використовується для: оцінки перспективи підприємства в умовах постійної зміни зовнішнього середовища; залучення інвесторів, нових акціонерів, кошти яких необхідні для діяльності нового підприємства. В загальному вигляді бізнес план це: економічне обґрунтування доцільності створення і розвитку підприємства; очікувані фінансові результати (обсяг виробництва, продаж, дохід на капітал) по роках; джерела фінансування обраної стратегії; склад робітників, які можуть виконати бізнес план.