Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7-60.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
565.76 Кб
Скачать

56. Рівновага ринку товарів і платних послуг. Модель is.

Ринок товарів і платних послуг – це система економічних відносин між продавцями та покупцями з приводу руху товарів і послуг, які задовольняють споживчий та інвестиційний попит макроекономічних суб’єктів. Рівновага на цьому ринку встановлюється за умови, коли пропозиція заощаджень дор. Інвестиційному попиту(S=I). Графік. Рівноважний стан, який відображає точка Е, має стійкий характер. Будя-які відхилення є нестійкими. Коли і перевищує рівноважне значення і встановлюється на вищому рівні, тоді обсяг заощаджень перевищуватиме обсяг інвестицій на величину Sn-In. У такому разі не всі домогосподарства, які мають заощадження зможуть вкласти їх за такою % ставкою, тому багато хто з них будуть згодні надати свої заощадження під більш низку % ставку. Підпр. погодяться на це, оскільки більш низька і дасть їм можливість отримати додатковий прибуток. В результаті виникне тенденція до зниж. % ставки аж до досягнення нею рівноважного значення іо. Якщо ж % ставка буде нижчою за рівноважну, то ці процеси будуть розвиватися у протилежному напрямку.

Рівновагу на ринку товарів і послуг демонструє крива IS. Ця крива має від’ємний нахил, оскільки при високій % ставці інвестиції є незначними, а тому обсяг доходу також є невеликим. У кривій IS поєднано взаємодію між r та Y, яка виражена функцією інвестицій, та між I таY, що відображає Кейнсіанський хрест. Графіки.(3).

За даного рівня % ставки, кожній точці кривої IS відповідає певний рівень доходу. При цьому що менший дохід, то вищою має бути % ставка.

Крива IS – це геометричне місце точок усіх можливих комбінацій і та Y, при яких пропозиція заощаджень = інвестиційному попиту (S=I).

57. Рівновага ринку грошей та цінних паперів.

Грошовий ринокце ринок короткострокових кредитних операцій, на якому попит на гроші та їх пропозиція визначають рівень % ставки, тобто ціну грошей.

Виділяють два основні мотиви попиту на гроші:

-операційний

-спекулятивний.

Операційний попит – це попит на здійснення операцій купівлі-продажу товарів. (Мд1).

Спекулятивний попит – це попит на гроші для здійснення спекуляцій з іноземною валютою, цінними паперами, золотом та ін (Мд2).

Рівновага встановлюється на ринку у разі, коли попит на гроші = пропозиції грошей.

Мд1 =ВВП/к, де к – кількість оборотів грошової одиниці.

Мд2 =М(і) – попит процентної ставки.

Рівновага на цьому ринку відображає крива LM, яка має додатній нахил. Графік.

Крива LM – це геометричне місце точок усіх можливих комбінацій і та Y, за яких виконується умова Мд = Мs і відображає залежність між і та рівнем доходу.

Якщо рівень доходу високий, то високий і рівень видатків, тож люди здійснюють більше ділових операцій, які потребують використання грошей. Тобто, чим вищий рівень доходу, тим більший попит на гроші. Зростання доходу збільшує попит на гроші і крива попиту на реальні грошові залишки переміщується вправо. За незмінної пропозиції грошей збільш. Доходу підвищую % ставку, яка забезпечує рівновагу на ринку грошей. В усіх точках кривої LM попит на гроші = їх пропозиції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]