Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7-60.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
565.76 Кб
Скачать

24. Суб'єкти, об'єкти та структура національного ринку.

Національний ринок - це сукупність соціально-економічних відносин у сфері обміну, за посередництвом яких здійснюється реалізація товарів та послуг, обіг капіталу, купівля-продаж робочої сили.

Структура нац ринку:

1) ринок товарів: а) ринок засобів вир-ва; б) ринок науково-технічних розробок та інформації; в) споживчий ринок (*ринок предметів споживання, *ринок послуг)

2) Ринок робочої сили

3) Фінансовий ринок (*ринок грошей, *ринок цінних паперів, *ринок валюти).

Основними складовими частинами нац. ринку є

1) ринок товарів та платних послуг,

2) ринок грошей та цінних паперів,

3) ринок робочої сили.

Ринок товарів та платних послуг - це система економічних відносин між продавцями та покупцями з приводу купівлі-продажу товарів і послуг, які задовольняють споживчий та інвестиційний попит макроекономічних суб'єктів. Розглядаючи проблему рівноваги на цьому ринку, будемо мати на увазі, що об'єктом аналізу є закрита національна економіка, в якій відсутні державні витрати, та зовнішньоекономічні зв'язки. Рівновага на ринку товарів і послуг встановлюється у разі, коли пропозиція заощаджень = інвестиційному попиту.

Грошовий ринок-це ринок короткострокових кредитних операцій на якому попит на гроші та їх пропозиція визначають рівень процентної ставки, тобто ціну грошей.

Можна виділити 2 основні мотиви попиту на гроші - операційний та спекулятивний. Основою операційного попиту є операції купівлі-продажу товарів і послуг. В основі спекулятивного попиту перебувають операції з цінними паперами, іноземною валютою, дорогоцінними металами та ін.

Суб'єктами національного ринку виступають всі макроекономічні суб'єкти:

*держава; *підприємства; *домашні господарства; *закордон.

25. Сукупний попит та сукупна пропозиція у довго та короткостроковому періоді

Сукупний попит – відображає к-ть товарів та послуг тобто реальний обсяг нац. Виробництва , який покупці готові купувати за певного рівня цін. Існують 4 компоненти сукупного попиту :

Споживчий попит домогосподарств

Інвестиційний попит підприємств

Попит держ . сектора

Попит закордонних суб’єктів

AD=C+I+G+NE

На обсяг АД впливають цінові та нецінові фактори .Цінові – це переміщення по кривій , а нецінові переміщення самої кривої. Траєкторію АД визначають 3 чинники(цінові) :відсоткова ставка, реальні касові залишки, імпортні закупівлі

  • Ефект процентної ставки демонструє залежність між рівнем цін , процентною ставкою та попитом з боку покупців .Зі зростанням цін зростає процентна ставка за кредитами , що скорочує споживчий та інвестиційний попит.

  • Ефект реальних касових залишків характеризує збереження цінності грошових заощаджень в періоди інфляції .Якщо протягом певного періоду часу відбувається інфляція то цінність грошових заощаджень виражених у товарах знижується. Отже, чим вищим є рівень цін , який супроводжує інфляцію тим меншу кількість товарів зможе придбати населення на відкладенні раніше кошти.

  • Ефект імпортних закупівель полягає у тому ,що підвищення рівня цін у певній країні порівняно з цінами за кордоном призводить до скорочення сукупного попиту на вітчизняні товари і послуги .Покупці цієї країни купуватимуть більше імпортних товарів замість вітчизняних , а іноземці також менше купуватимуть товари даної країни.

До нецінових чинників належать впливу на АД належать: податкова політика держави, очікування споживачів та виробників, зміни у держ . закупівлях, зміни у видатках на чистий експорт .

Сукупна пропозиція – це величина реального обсягу виробництва , який підприємства готові виробляти і продавати за певного рівня цін. В економ. теорії існують три підходи до визначення кривої AS

1 відрізок називається Кейнсіанським він характеризує такий стан нац . госп-ва при якому існує високий рівень безробіття котрий перевищує природну норму , а також мають місце вільні (не завантажені) потужності

Природна норма безробіття відображає такий стан нац. Ринку праці при якому завжди існує певна чисельність працездатних осіб , які не можуть знайти роботу (5-6% )

2 відрізок – наближається до повної зайнятості

3 відрізок – називають Класичним при цьому стверджують , що економіка досягла повної зайнятості .Економіка досягла стану маx потужності і тому подальше зростання ВНП є неможливим AS стає вертикальною.

На обсяг пропозиції впливають цінові та нецінові фактори

До цінових належать:

- процентна ставка

- рівень цін

До нецінових належать :

- рівень цін на виробничі ресурси

- продуктивність праці

- податки та дотації держави

Цінові – це переміщення по кривій , а нецінові переміщення самої кривої , ліворуч і вгору коли скорочується, та праворуч та вниз коли зростає.

Крива довгострокової сук. Пропозиції показує обсяг виробництва , який називають природним рівнем виробництва. Цей рівень досягається за повної зайнятості. Тому всі чинники , які змінюють природний рівень виробництва , переміщуватимуть криву пропозиції вправо або вліво. Вона паралельна осі ординат .Ці чинники можна поділити на дві групи .По-перше , це економічні процеси або заходи економічної політики , які змінюють обсяг виробництва за тієї самої природної норми безробіття. По – друге, це економічні процеси або заходи державної політики , що змінюють природну норму безробіття.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]