Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7-60.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
565.76 Кб
Скачать

53. Ввп та чистий економічний добробут.Порівняльний аналіз для у.

Суспільний добробут — повнота забезпеченості країни життєво необхідними засобами: матеріальними, соціальними, культурними, духовними та екологічними благами. Виходячи із такого визначення, суспільний добробут, звісно, визначається обсягом виробленого ВВП, але не в цілому, а на душу населення. Це узагальню­ючий показник рівня добробуту країни. Але як ринко­вий показник він залишає поза увагою багато інших вельми важливих аспектів добробуту, спотворюючи його реальний стан. Розглянемо їх детальніше.

По-перше, показник ВВП, а тому і всі похідні від нього показники, не враховують стан природного дов­кілля.. Адже відомо, що суспільство в цілому за рік добуває 25—ЗО тонн корисних копалин на одного жителя. Але технологічні можливості належної переробки їх дуже обмежені. Тільки 5—7 % піднятих з надр копалин використовуються як сировина. Все інше забруднює атмосферу, йде у відвали, терикони, стічні води, завда­ючи шкоди довкіллю. Катастрофічно зменшується площа лісів, кількість прісної води, вимирають біо­логічні види, забруднюються води океану, виснажують­ся ґрунти, порушується озоновий шар, погіршується стан здоров'я людей. Ці негативні зовнішні ефекти мають бути вилучені із показника добробуту ВВП на душу населення.

По-друге, показник ВВП безумовною складовою суспільного доб­робуту є вільний час та розмаїття способів його вико­ристання.

По-третєу це послуги сектору домогосподарств, які надаються на платних умовах іншим домогосподар-ствам, діяльність яких не зареєстрована (послуги буді­вельників з будівництва гаражів, дач, ремонту квартир, послуги з пошиття одягу, репетиторства, надання ме­дичної допомоги тощо.

Як видно, з таблиці, у 2001-2004 році ланцюгові індекси мали досить велику динаміку (приріст більше 10% і 29,09 % за 2003-2004 роки). Проте, 2004-2005 рік показує, що динаміка ланцюгових індексів категорично спадає (приріст 2%), за 2005-2006 роки – 1%. Тобто, рівень виробництва сьогодні в Україні перебуває у стані спаду.

Дрібне виробництво, послуги і торгівля можуть бути представлені і власне підприємницьким сектором еко­номіки.

З метою здійснення точнішого виміру рівня добробу­ту американські вчені Вільям Нордхауз і Джеймс Тобін запропонували показник чистого економічного добро­буту (ЧЕД), або англійською абревіатурою

ЧЕД = ВВП Негативні екологічні ефекти у грошовому вираженні +Позаринкова

Діяльність підприємств у грошовому вираженні +Результати тіньової діяльності

підприємств, що виробляють блага (у грошовому вираженні) –Результати тіньової економіки підприємств, що виробляють анти блага (у грошовому вираженні)+Грошове вираження збільшення вільного часу та якості відпочинку +Негативні наслід­ки свавілля моно­полій та урбанізациї

Підсумовуючи сказане, слід зазначити, що країни з однаковим рівнем ВВП на душу населення можуть мати різний рівень суспільного добробуту, оскільки він

характеризується, окрім названого вище показника, ще багатьма не менш важливими: тривалість життя, рівень освіти, рівень законослухняності, збалансованість хар­чування тощо. Ці показники значною мірою залежать не тільки від обсягу ВВП, а і від ступеня диференці­ації доходів у суспільстві, соціальної політики держав і т. ін.

У зв'язку з цим з'являються нові макроекономічні показники призначені для відображення нових цінні­сних характеристик економічного буття

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]