Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7-60.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
565.76 Кб
Скачать

39.Аналіз моделі ad-as.

У1 Уа У2 У

В точці перетину кривих сукупного попиту і сукупної пропозиції досягається рівноважний обсяг національного продукту. У короткостроковому періоді рівновага досягається в точці А з рівноважним рівнем цін Ра і рівноважним обсягом вир-ва Уа. Припустімо, що рівень цін становить не Ра, а Р1.Крива сукупної пропозиції показує,що за рівня цін Р1 підприємства вироблятимуть обсяг національного продукту У1. За рівня цін Р1 покупці хочуть придбати обсяг продукції У2, що показує крива сукупного попиту. Конкуренція між покупцями за наявний реальний обсяг продукції У1 підвищить рівень цін до Ра. Зростання рівня цін з Р1 до Ра стимулюватиме виробників збільшити обсяг продукції з У1 до Уа і водночас змушує покупців зменшити свої закупівлі з У2 до Уа.Коли вироблений реальний продукт дорівнює купленому обсягові продукції, як це має місце за рівня цін Ра,національна економіка досягла рівноваги.

40. Класична модель рівноваги.

Ця модель грунтується на передумовах: 1)сукупний попит на реальний продукт(AD) є спадна функція від рівня цін(P).Тобто AD=AD(P);2)сукупна пропозиція (AS) визначається наявними ресурсами і технологіями і абсолютно нееластичними за ціною; 3)рівновага на ринку благ встановлюється за умови рівності заощаджень та інвестицій (S=I), які і в кейнсіанській моделі. Сукупний попит у закритій економіці без державного втручання складається із споживчого та інвестиційного попиту ,тобто AD=C+I, а основою інвестицій є заощадження.І тільки за умови рівності інвестицій та заощаджень встановлюється рівноважний рівень сукупного попиту.Отже, у класичній моделі I=S. У національній економіці рівновага досягається тоді,коли сукупні видатки і обсяг вир-ва рівні.Якщо обсяг національного вир-ва перевищує сукупні видатки, зростають непередбачені інвестиції у запаси,фірми скорочують обсяги вир-ва і зайнятості,що відновлює економічну рівновагу. Якщо сукупні видатки перевищують обсяг національного вир-ва ,відбувається непередбачене зменшення інвестицій та збільшення обсягу виробництва.Механізм досягнення економічної рівноваги грунтується на зміні % ставки,яка зрівноважує сукупні видатки та обсяг нац-го вир-ва,або, що рівноважно,зрівноважує пропозицію позичкових коштів(заощадження) та попит на них (інвестиції).За низької % ставки попит на позичкові кошти перевищує пропозицію заощаджених коштів,унаслідок чого % ставка зростатиме.За надто високої % ставки пропозиція позичкових коштів перевищуватиме попит на них,і % ставка знижуватиметься.За рівноважної % ставки величина національних заощаджень дорівнює інвестиціям у національну економіку.

41. Кейнсіанська модель макрорівноваги

Ця модель отримала назву „Кейнсіанського хреста”. Вона є базовою для моделі IS-LM. Модель „Кейнсіанського хреста” грунтується на таких засадах:

- закритість економіки;

- в економіці існує незмінний рівень цін;

- стабільна % ставка;

- вирішальний вплив на кінцевий результат в-ва має сукупний попит;

- рівновага сукупного попиту та сукупної пропозиції не гарантує повної зайнятості;

- розмежування запланованих та фактичних витрат.

Заплановані витрати визначаються грошовою масою, яку дом\госп, фірми планують затратити на товари і послуги.

Фактичні витрати – це витрати, які фірми, д\г фактично витратили на придбання товарів і послуг.

Фактичні витрати можуть відхи-лятися від запланованих. Це від-хилення обумовлюється такими ситуаціями:

а) фірми пропонують більше товарів і послуг, ніж їх готові купити господарства.

б) готовність покупців придбати більше товарів і послуг не забезпечується реальним обсягом в-ва.

Умови рівноваги для кейнсіанської моделі:

: Е=Со+Іо+с'У 1.сукупні доходи=сукупним витратам

2.сукупні витрати = витрати д\г + витрати фірм

3.Ф-я споживання: С=Со+с'*У

4. Ф-я інвестицій = Автономні інвестиціям

5. підставивши в рівняння Е=С+І значення ф-й споживання та інвестицій матимемо

6. підставивши значення сукупних витрат у першу умову: У=Со+Іо+с'У. Це означає, що обсяг фактичних витрат залежить від автономного споживання (Со), автономних інвестицій (Іо), граничної схильності до споживання за доходом (с') та обсягу фактичного доходу (У).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]