Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7-60.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
565.76 Кб
Скачать

54. Структурний та циклічний бюджетні дефіцити: причини та наслідки для економіки України.

Дефіцит-стан державного бюджету коли видатки перевищують доходи.

Дефіцит, спричинений автоматичним скороченням (збільшенням)податків та збільшенням(зменшенням) витрат держбюджету має назву циклічний дефіцит(надлишок) держбюджету. Він виникає в умовах спаду економіки у результаті скорочення доходів бюджету та одночасного збільшення видатків. Це пов’язане з тим,що у кризових умовах зменшуються доходи економічних суб’єктів та збільшуються державні витрати для підтримки економіки; держава вимушена сплачувати в більшому обсязі допомоги по безробіттю, надавати субсидії більшій кількості сімей.

Структурний дефіцит є різницею між доходами та витратами держави в умовах повної зайнятості.Виникає внаслідок запланованого перевищення витрат держави над доходами. Причинами можуть бути :збільшення витрат на утримання держ. апарату, широкомасштабні соц. програми, інвестиційні державні програми тощо.

Дефіцит бюджету і держ.борг впливають на функціонування нац.ек-ки.Наслідки цього впливу поділяють на:

  • короткострокові-це економічні наслідки бюдж. деф-ту,відомі як проблема витіснення.(якщо збільшення держ. видатків фінансується збільшенням бюджетних дефіцитів,то воно найімовірніше відбуватиметься за рахунок витіснення інвестицій у приватному секторі).

  • Довгострокові - це економічні наслідки держ. боргу, відомі як тягар боргу(зростання держ. боргу зменшує виробничі потужності, які використовуватимуть майбутні покоління ,а отже вони матимуть нижчий рівень доходу)

55. Модель Кейнсіанського хреста та її застосування для аналізу макрорівноваги.

Кейнс. модель базується на таких основних принципах:

-об’єктом аналізу є закрита економіка(відсутні зовнішньоекономічні зв’язки,а держава активно не втручається в розвиток економічних процесів)

-рівень цін та проц. ставка є незмінними

-сукупний попит ,який встановлюється в економіці,сам ще не гарантує повної зайнятості,тобто рівновага може встановлюється із-за неповної зайнятості).

Графічн вираження Кейнс. моделі отримало назву Кейнс. хреста.

У цій моделі на горизонтальній осі позначаються зміни доходу ,а на вертикальній-величина спланованих сукупних витрат.Рівень цін приймається незмінним,тому зміни у сукупних витратах безпосередньо відбиваються на сукупному доході,а не на рівні цін.

Лінія планованих сукуп. витрат(Е=С+І+G+Xn) відображає залежність між витратами і рівнем доходу.У моделі є й лінія,точки якої відповідають умові рівноваги,тобто коли витрати дорівнюють доходу(Е=У-бісектриса),а інвестиції дорівнюють заощадженням

I=S.Лінія сукупних витрат перетинає лінію У=Е в якій-сь точці А. У цій точці сукупні витрати Е0 дорівнюють величині доходу У0,а інвестиції –заощадженням ,тобто встановлюється макроекономічна рівновага.

У разі якщо обсяг вир-ва встановлюється на рівні У2,то в такому разі в економіці матиме місце надлишок товарів і послуг ,оскільки заплановані витрати є меншими.За таких умов підприємства будуть накопичувати запаси товарів і одночасно зменшувати обсяги випуску аж до досягнення рівня У0.

У разі якщо обсяг вир-ва встановлюється на рівні У1,то в такому разі заплановані витрати перевищуватимуть фактичний обсяг виробництва,а в економіці спостерігатиметься дефіцит.За таких умов підприємства почнуть реалізовувати накопичені раніше запаси і одночасно будуть нарощувати обсяги вир-ва доти доки не досягнуть значення У0.

Ця модель дає можливість зясувати роль держави в макроекономічних процесах ,а також розглянути дію мультиплікатора державних видатків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]