Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відп на пит дифер.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
142.34 Кб
Скачать

Диф. Ψ 47. Типові психологічні особл-ті л-ни за порядком народж-ня в сім»ї (адлер).

СТАРША Д-НА: отримує турботу і любов батьків. Наступна д-на позбавляє привілейованого стан-на. В рез-ті сімейної боротьби привчає себе до ізоляції, опановує стратегію виживання поодинці, не потребуючи чийогось схвалення. Консервативна. Прагне до влади, схильна до лідерства.

ЄДИНА Д-НА – унікальна позиція в сім»ї. чутливість до материнської турботи призводить до суперництва з батьком. Залежність, егоцентризм, труднощі у стосунках з ровесниками.

ДРУГА (СЕРЕДНЯ) – швидкість розвитку випереджає старшу дитину. Демонструє суперництво і честолюбність. Прагнення довести, що краща за сіблінга, ставить високі цілі.

ОСТАННЯ (МОЛОДША) – не відчуває шокового стану «позбавлення трону», охоплені увагою і батьків і братів(сестер). Почуття неповноцінності, відсутнє почуття незалежності, самостійності, прагнення перевищити старших братів(сестер).

ДИФ Ψ. 49. ДАЙТЕ ХАР-КУ 6-М ОСНОВНИМ СФЕРАМ ПРОФ.ДІЯЛЬНОСТІ ЗА ГОЛЛАНДОМ.

  1. ПРАКТИЧНАфермер, водій вантажівки – такі характеристики типу особистісних особливостей, що обумовлюють вибір професії: несоціалізованість, зрілість, маскулінність, екстравертованість, наполегливість.

  2. ДОСЛІДНИЦЬКАхімік, біолог - несоціалізованість, маскулінність, інтровертованість, самодостатність, наполегливість.

  3. СУСПІЛЬНА соц.робітники, вчителі – рухливість, підприємливість, консерватизм, фемінінність, соціалізованість.

  4. ТРАДИЦІЙНА банківські службовці, книготорговці – конформність, консерватизм, залежність, маскулінність, несором’язливість, екстравертованість, відповідальність.

  5. ПІДПРИЄМНИЦЬКАбізнесмени, політикисоціалізованість, домінантність, консерватизм, імпульсивність.

  6. ХУДОЖНЯ музиканти, акторинезрілість, витонченість, параної дальність, інтровертованість.

ДИФ. Ψ. 54. НАЗВІТЬ ОЗНАКИ ЗРІЛОЇ ОСОБИСТОСТІ (ЗА ОЛПОРТОМ, РОДЖЕРСОМ, БЕРНОМ).

Психологічно зріла особистість за ОЛПОРТОМ хар-ся такими рисами:

  1. має широкі межі «Я», тобто може поглянути на себе «збоку». Любов до себе – неодмінний чинник у житті кожної людини, але він є визначним у стилі життя.

  2. Зріла л-на здатна до теплих, щиросердечних стосунків. Це дружня інтимність та співчуття.

  3. Зріла л-на демонструє емоційну не стурбованість та само прийняття. Виражаючи власні думки та почуття, вона рахується з тим, як це вплине на інших.

  4. Зріла л-на демонструє реалістичне сприйняття, досвід та домагання. Вона володіє кваліфікацією та знаннями у власній сфері діяльності.

  5. З.л. демонструє здатність до самопізнання та почуття гумору.

  6. З.л. володіє цілісною життєвою філософією.

РОДЖЕРС – Самореалізація – наближення «Я реального» до «Я ідеального». Існує «Я реальне» уявлення про себе, про характер і здібності, можливості. «Я ідеальне» - уявлення про те, якою л-на хоче бути. В результаті самореалізації створюється повноцінна оцінка особистості. Вона має такі характеристики:

  1. відкритість до переживань,

  2. організмічна довіра (до себе – радить довіряти своєму організму),

  3. екзистенційний стиль життя (пережиття кожного моменту свого життя як цінного і неповторного),

  4. емпірична свобода (людина вільна вибирати свою долю, але відповідальна за свій вибір),

  5. креативність (творення життя).

БЕРН – неформальний прояв Его-станів: Батько (як «над-Я» за Фрейдом), Дорослий (найраціональніший компонент, хар-на компетентність, незалежність, реалістична оцінка), Дитина (адаптивна Д, доросла Д).

Становлення зрілої особ-ті пов’язано з оформленням повноцінно функціонуючого Дорослого. Можуть бути відхилення в цьому процесі, які визначаються переважанням одного чи двох інших его-станів, що призводить до неадекватної поведінки і викривлення світосприйняття. Повинен бути встановлений баланс між Б, Дор, Дит, і посилення ролі Дорослого.