Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відп на пит дифер.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
142.34 Кб
Скачать

Диф.Ψ 9. Назвіть етапи створення та оновлення конституційної типології кречмера. Які основні критерії знаходяться в її основі?

1921 р. Аналізуючи сукупності морфологічних ознак, використовуючи великий обсяг клінічних спостережень, Кречмер виділив на основі розроблених ним критеріїв основні конституційні типи тілобудови і зробив спробу визначити темперамент саме через ці типи морфологічних конституцій. Типологія Е.Кречмера призначалася в першу чергу для діагностики психічних захворювань, вона дозволяла передбачати напрямок і форми негативних змін психіки індивіда.

Кречмер співвідносить тип тілобудови з психічними захворюваннями, причому припускає, що між нормальною людиною і психічно хворою немає чіткої межі: біотипи індивідуальності нормальної людини (циклотимік, шизотимік) можуть перерости в аномалії характеру (циклоїд, шизоїд), а потім і в психічне захворювання (маніакально-депресивний психоз, шизофренію).

  1. лептосоматик, астенік - тендітна будова, високий зріст, витягнуте обличчя, плоска грудна клітина, довгий ніс. Йому відповідає тип темпераменту шизотимік. Схильність до шизофренії.

  2. пікнік - велика кількість жирової тканини, надмірна повнота, малий або середній зріст, великий живіт, кругла голова - тип темпераменту циклотимік. Схил. до МДП.

  3. атлетик - розвинена мускулатура, міцна будова тіла, високий або середній зріст, широкі плечі, вузькі стегна, випуклі кістки обличчя - тип темпераменту іксотимік. Схил. до епілепсії.

4) диспластик - будова безформна, неправильна. Можливі різні деформації тіла. Тип темпераменту - змішаний або не визначається зовсім.

Диф.Ψ 10. Модифікації конституційної типології малиновського. Охарактеризуйте виділені фактори.

МАЛИНОВСЬКИЙ виділив 2 основні шляхи каналізування процесів морфогенезу: астено-пікнічний (інтенсивність процесів асиміляції-дисиміляції) та атлето-грацільний (за швидкістю диференціювання тканин). Ці 2 фактори утворюють 4 полюси і до типології Кречмера додається ще один тип - «грацільний».

АТЛЕТОЇДНИЙ (схильність до епілепсії)

АСТЕНІЧНИЙ ПІКНІЧНИЙ

(схил. до МДП) (схил.до шизофренії)

ГРАЦІЛЬНИЙ

(це модель жінки, овальні форми, схил-ть до істерії)

І ФАКТОР – асиміляції і дисиміляції;

ІІ ФАКТОР – швидкість диференціювання (розрізнення) тканин.

Диф. Ψ 11. Порівняльнй аналіз конституційних типологій сіго, кречмера, шелдона. Спільні і відмінні ознаки.

СПІЛЬНЕ: Ними вперше було запропоновано комбінований підхід до розробки типологій. Включає в себе: опис соматотипу (тілобудова) та психодинамічні властивості (похідні від функцій певних органів) Кречмер виділив 3 типи конституції лептосоматичну/астенічну (тендітну) пікнічну (щільну, товсту) та атлетичну (мязову) що відповідають Шелдонівській ендоморфічній (велика к-ть жиру на плечах та стегнах) мезоморфічній (добре розвинена м’язова тканина, широкі плечі та грудна клітина) та ектоморфічний (слабкий розвиток внутрішніх органів та тілобудови, довготелеса людина) та конституційним типології за Сіго, який виділяє дигестивний (травний), м»язовий, дихальний та церебральний типи. Не був врахований соціальний вплив на розвиток психічних властивостей людини.

ВІДМІННЕ: Якщо Кречмер та Шелдон виділяють як опис соматотипу, так і психодинамічні властивості, то Сіго до похідних від певних функцій тіла не звертається. У Сіго – морфологічна типізація за переважаючим розвитком однієї з систем організму.