Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Прокурорський нагляд в Україні (шпора).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
232.45 Кб
Скачать

30. Прокурорський нагляд за застосуванням органами досудового розслідування взяття під варту.

Тримання під вартою під час досудового розслідування не по­винно тривати більше двох місяців. У випадках, коли у цей строк розслідування справи закінчити неможливо, а підстав для скасу­вання чи зміни запобіжного заходу на м'якший немає, він може бу­ти продовжений за поданням прокурорів відповідного рівня суддя­ми відповідного рівня до чотирьох, дев'яти і вісімнадцяти місяців (ст. 156 КПК).

Прокурор, переконавшись у потребі продовження стро­ків досудового слідства і тримання обвинуваченого під вартою ске­ровує зі своїм підписом на ім'я вищестоящого прокурора відповід­не подання.

Аналогічний порядок установлено і для випадків скерування клопотань (подань) Генеральному прокуророві України або його заступникам про продовження строків слідства понад шість міся­ців, а строків тримання обвинуваченого під вартою - понад дев'ять місяців.

Справи, в яких було продовжено строки слідства і утримання об­винуваченого під вартою, беруться прокурорами на контроль до завершення їх судового розгляду. Прокурор, що підтримував клопо­тання про продовження процесуальних строків, зобов'язаний пові­домити вищестоящому прокуророві про скерування справи до суду (закриття або зупинення провадження у справі). Окрім цього, ви­щестоящий прокурор повинен бути повідомлений і про результати розгляду справи судом, під час якого обвинуваченому було змінено запобіжний захід. За кожним фактом скасування або зміни запо­біжного заходу щодо обвинуваченого проводиться відповідна пере­вірка.

31.Нагляд прокурора за законністю притягнення особи як обвинуваченого органами досудового розслідування.

Закон зобов'язує прокурорів слідкувати затим, щоби жодного громадянина не було піддано неза­конному й необгрунтованому притягненню до кримінальної відпо­відальності, а пред'явлення обвинувачення здійснювалося тільки в точній відповідності з установленим процесуальним порядком.Наглядаючи за виконанням закону, прокурор має право:

  • вимагати від органів дізнання і досудового слідства криміналь­ ні справи для перевірки законності та обґрунтованості пред'явле­ного в їхніх межах обвинувачення;

  • брати участь у пред'явленні обвинувачення та допиті обвину­ваченого;

  • давати вказівки про притягнення особи як обвинуваченого у справі, кваліфікацію злочину та обсяг обвинувачення;

  • усувати слідчого від подальшого розслідування, якщо він діяв із порушенням закону;

  • особисто пред'являти обвинувачення, не приймаючи справи до свого провадження;

  • скасовувати незаконні та необгрунтовані постанови про при­тягнення особи як обвинуваченого;закривати кримінальні справи

У зміст нагляду входить також скасування прокурором указівок начальника слідчого підрозділу про притягнення особи як обвину­ваченого, кваліфікацію злочину та обсяг обвинувачення, якщо ці вказівки суперечать закону. Аналогічним правом прокурор користується і щодо начальника органу дізнання. З метою попередження вчинення аналогічних порушень закону прокурор вносить подання на ім'я відповідних посадових осіб про усунення умов і причин, що сприяли цим порушенням, про потре­бу посилення відомчого контролю й вирішення питання про відпо­відальність винних.