Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Прокурорський нагляд в Україні (шпора).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
232.45 Кб
Скачать

28.Прокурорський нагляд за дотриманням органами дізнання і дос.Слідства строків розслідування.

Строки дізнання регламентовано ст. 108 КПК, зокрема у справі про злочин, що не є тяжким чи особливо тяжким, дізнання прово­диться у строк не більше десяти днів починаючи від моменту вста­новлення особи, яка його вчинила; якщо ж таку особу не встанов­лено, дізнання зупиняється за правилами зупинення слідства, коли не встановлено особу, яка вчинила злочин (ст. 209 КПК).

У справі про тяжкий або особливо тяжкий злочин дізнання прово­диться у строк не більше десяти днів од моменту порушення справи.

У разі обрання для підозрюваного запобіжного заходу до пред'явлення йому обвинувачення, дізнання провадиться у строк не більше п'яти діб од моменту обрання запобіжного заходу.

Досудове слідство у кримінальних справах повинно бути закін­чено протягом двох місяців. В особливо складних справах і з дотриманням визначеної законом процедури строк досудового слідства може бути продовжено відповідного рівня прокурорами (ст. 120 КПК).

Тримання під вартою під час досудового розслідування не по­винно тривати більше двох місяців. У випадках, коли у цей строк розслідування справи закінчити неможливо, а підстав для скасу­вання чи зміни запобіжного заходу на м'якший немає, він може бу­ти продовжений за поданням прокурорів відповідного рівня суддя­ми відповідного рівня до чотирьох, дев'яти і вісімнадцяти місяців (ст. 156 КПК).

Додержання вказаних строків, за загальним правилом, прокурор перевіряє тоді, коли одержує кримінальну справу з обвинувальним висновком або постановою про скерування справи до суду для вирі­шення питання щодо застосування примусових заходів медичного характеру, а також коли порушують клопотання про продовження строку досудового слідства, тримання обвинуваченого під вартою.

У разі виникнення необхідності продовження строків слідства відповідно до ст. 120 КПК України, звернення слідчих органів з постановами про це забезпечити не пізніш як за 10 днів до закінчен­ня відповідних строків, а в разі необхідності продовження процесу­альних строків понад 6 місяців постанова зі справою надсилається до Генеральної прокуратури за 20 днів до їх закінчення.

29. Прокурорський нагляд за застосуванням органами досудового розслідування затримання.

Забезпечення законності затримання осіб, які підозрюються у вчиненні злочинів, є пріоритетним завданням прокурорського на­гляду за виконанням законів органами дізнання та досудового слід­ства. Затримання за підозрою у вчиненні злочину — передбачене зако­ном обмеження конституційного права громадянина і людини на свободу і особисту недоторканність, причому таке, що допускаєть­ся без судового рішення і санкції прокурора. Виконане з дотриман­ням правил закону, воно є дієвим засобом зупинення злочинної діяльності, створює умови для успішного розслідування, тому на практиці є доволі розповсюдженим явищем.

Протягом 72 годин після затримання орган дізнання або слідчий:

  1. звільняє затриманого

  2. звільняє затриманого та обирає щодо нього запобіжний захід,не пов'язаний з триманням під вартою;

  3. доставляє затриманого до судді з поданням, погодженим ізпрокурором, про обрання щодо затриманого запобіжного заходуу вигляді взяття під варту.

Ці 72 години потрібні, крім іншого, і для того, щоби прокурор мав можливість вивчити матеріали кримінальної справи, допитати, в разі потреби, підозрюваного, дати вказівку щодо надання йому додаткових даних про затримання тощо. У кожному разі прокурор повинен переконатись у тім, що затримання є законним та обгрун­тованим. Для цього він повинен з'ясувати таке:

  • чи порушено кримінальну справу, в якій застосовувалось за­тримання підозрюваного;

  • чи компетентною особою прийнято рішення про затримання підозрюваного;

  • чи дотримано вимоги статей КПК під час реалізації затримання підозрюваного;

За відсутності передбачених законом підстав і мотивів прокурор визнає рішення про затримання підозрюваного неправомірним і своєю постановою звільняє його з-під варти, а також ставить питан­ня про відповідальність винної в порушенні закону посадової особи.

У випадках, коли підстави та мотиви для затримання були, але по­рушувались інші вимоги закону, прокурор реагує поданням. Коли ж затримання бу­ло завідомо незаконним, тобто наявні ознаки злочину, передбачено­го ст. КК України, прокурор порушує кримінальну справу.