Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_oet.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
249.86 Кб
Скачать

41. Акціонерно-корпоративний капітал. Ринок цінних папері. Фондова біржа.

Із розвитком капіталу утворюються акціонерні товариства, власниками яких не окремі підприємці, а їхні групи. Для всіх акціонерних товариств характерно те, що вони є юридичною особою, відповідальність за фінансові результати діяльності якої не перевищує вартості майна товариства. Акціонерні товариства виникають на основі продажу акцій і облігацій, тобто цінних паперів, що дозволяє залучати в бізнес велику суму фінансових коштів. Акція – ефективна форма володіння власністю. Власники у випадку банкрутства ризикують тільки своїми акціями. Акціонерне товариство утворюється засновниками, які складають і реєструють статут. Після реєстрації засновники мають право випускати і продавати цінні папери. Випускаються як правило кілька видів цінних паперів, основними серед яких є акції.

Акція – цінний папір, без установленого строку обігу, що засвідчує пайову(майнову) участь у статутному фонді акціонерного товариства, членство в ньому дає право його власникові на одержання частини прибутку у вигляді дивіденду, а також на участь у розподілі майна при ліквідації акціонерного товариства.

Слід розрізняти 4 види акцій: іменні, на пред’явника, привілейовані, прості.

Акціонерні товариства також випускають такий вид цінних паперів, як облігації.

Облігація – це цінний папір, що засвідчує внесення її власником грошових коштів і підтверджує зобов’язання відшкодувати йому номінальну вартість цього цінного паперу в передбачений строк, з виплатою фіксованого щорічного відсотка.

Вищий орган управління акціонерним товариством – загальні збори акціонерів, які проводяться як правило один раз на рік. Акціонери мають право голосу залежно від кількості акцій.

Контрольний пакет акцій становить 50% акцій +1 акція.

Дохід на акцію називається дивідендом.

Кожна акція має номінальну ціну ( це та ціна, яка позначена на акції). Ціна, за якою акція реально продається і купується, називається курсом акції.

Покупці цінних паперів називаються інвесторами; продавці – емітентами. Купівля-продаж цінних паперів здійснюється на фондовій біржі.

Фондова біржа – акціонерне товариство, яке зосереджує попит і пропозицію цінних паперів, сприяє формуванню їх біржового курсу та здійснює свою діяльність відповідно до законодавства України, статуту та правил біржі. У США на фондових біржах підраховується індекс Доу-Джонса(індекс – статистичний показник, що відображає приріст якоїсь величини).

45.Заробітна плата, її сутність, форми, системи і рівень.

Заробітна плата – це грошова винагорода, яку отримує працівник за надані ним послуги праці, тобто це ціна за використання послуг праці.

Заробітна плата має дві основні форми: відрядну та почасову.

Відрядна заробітна плата – це плата за виконаний обсяг робіт.

Почасова заробітна плата – це плата за відпрацьований час роботи.

Почасова форма існує як погодинно-нормативна і погодинно-преміальна. Погодинно-нормативна – передбачає оплату за відпрацьований час та при виконанні нормативів робіт, які (нормативи) періодично переглядаються.

Погодинно-преміальна – передбачає оплату працівника за відпрацьований час та додаткову виплату премій за економію витрат, досконаліші форми організації праці.

Також розрізняють за рівнем:

Номінальна заробітна плата – це грошове вираження заробітної плати, без урахування її купівельної спроможності, рівня цін та інфляції.

Реальна заробітна плата – це кількість товарів та послуг, яку можна придбати за суму номінальної заробітної плати на певний момент часу.

Із метою ресурсного забезпечення мінімально необхідного рівня відтворення робочої сили згідно з міжнародними трудовими нормами використовують показник мінімальної заробітної плати.

Мінімальна заробітна плата – це соціальний стандарт встановлений державою у якості мінімального розміру оплати праці найманого робітника підприємствами всіх форм власності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]