Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_pedagagika.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
80.17 Кб
Скачать

10. Підходи до аналізу процесу розвитку особистості: описовий, психоаналітичний

Описовий підхід – пояснює не розвиток особистості, а прагне діагностувати її параметри. Представники: Кеттел, Кречмер-Шелдон, Олпорт, Юнг.

Ендоморфний тип – високі, худорляві, найбільш стійкі до алкоголю, у хвилину небезпеки обмежуються людьми. Мезоморфний тип – невисокі, з розвиненою мускулаторою, владолюбні і агресивні. Тектоморфний тип – веселі, дружелюбні, найменш стійкі до алкоголю, потреба у спілкуванні.

Психоаналітичний підхід – Фройд, Атленд, Юнг – психоаналітична теорія розглядає розвиток психіки як боротьбу її рівнів:

  • свідомий – я

  • підсвідомий – воно

  • над свідомий

при цьому свідомий досвід особистості або Я формується у дитини на 3 році життя і відрізняється від всіх інших тим, що це наш досвід, який є під контролем. Підсвідомість – інформація, яка обробляється нами без контролю свідомості. Над свідомість – формується під впливом батьків, виховання, суспільства, колективного, невідомого. Над свідоме відповідає за саморегуляцію поведінки, до цього й відноситься інтуїція.

11.Виховний ідеал – мета виховання – завдання виховання

Ідеал виховання – філософсько-педагогіча категорія, суб’єктивно обумовлена рівнями розвитку суспільства; об’єктивно обумовлена рівнем розвитку філософії та психо-педагогічних наук.

Розвивається виховний ідеал як сукупність загально логічних елементів.

Виховний ідеал був сформований у епоху античності.

Мета виховання – це кінцеві уявлення суб’єктів виховуючої взаємодії про результати, що очікуються на завершенні процесу виховання.

Завдання виховання: громадське виховання, інтелектуальний розвиток, моральне, естетичне, правове, екологічне, фізичне, трудове, статеве, економічне виховання.

12. «Виховний ідеал» г. Ващенка

В основі ідеалу національного виховання – загальнолюдські та національні цінності, що є духовним надбанням народу. До загальнолюдських цінностей належать моральний закон творення добра та боротьби зі злом, пошук правди, справедливості, сповідування ідеалів любов та краси. Ідеал національного виховання ґрунтується на двох головних цілях: служіння Богові та своїй нації. Ідеал не може бути постійним, він має вдосконалюватися.

13. Зміст і мета виховання у нормативних документах та концептуальних проектах (національна доктрина розвитку освіти)

Мета державної політики щодо розвитку освіти полягає у створенні умов для розвитку особистості і творчої самореалізації кожного громадянина України, вихованні покоління людей, здатних ефективно працювати і навчатися протягом життя, оберігати й примножувати цінності національної культури та громадянського суспільства, розвивати і зміцнювати суверенну, незалежну, демократичну, соціальну та правову державу як невід'ємну складову європейської та світової спільноти. Пріоритетними напрямами державної політики щодо розвитку освіти є: особистісна орієнтація освіти; формування національних і загальнолюдських цінностей; створення для громадян рівних можливостей у здобутті освіти; постійне підвищення якості освіти. Держава повинна забезпечувати: виховання особистості, яка усвідомлює свою належність до Українського народу; підготовку кваліфікованих кадрів, здатних до творчої праці, професійного розвитку; стимулювання у молоді прагнення до здорового способу життя; розвиток дитячого та юнацького спорту, туризму; етичне, естетичне виховання; екологічну, правову, економічну освіту; наступність і безперервність освіти; інноваційний характер навчально-виховної діяльності; різноманітність типів навчальних закладів, варіативність навчальних програм, індивідуалізацію навчання та виховання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]