Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_pedagagika.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
80.17 Кб
Скачать

42.Понятійний апарат сучасної дидактики. Зміна поглядів на процес учіння

Понятійний апарат суч. дидактии: навчання, освіта, самоосвіта, викладання, учіння, знання, уміння, навички, зміст освіти, процес і методи навчання та форми організації. Навчання – процес взаємодії вчителя та учня, в результаті якого учень засвоює знання. Освіта—процес засвоєння систематизованих знань і формування на них основі світогляду, розвитку пізнавальних сил. Викладання—організація та управління вчителем пізнавальної діяльності учнів. Учіння—власна авчальна діяльність учня. Знання—факти, відомості, наукові теорії, які системно закріплені у свідомості людини. Уміння – здатніст свідомо діяти на основі засвоєних знань. Передбачають використання набутих знань. Навички—автоматизовані, звичні, безпомилково виконувані дії.

43. Історія становлення основних рис суч.Дидактики

В 2 пол.20ст. починают формуватися нові дидакт.системи. основними її ознаками були: 1.методологічні основи—об’єктивні закономірності філософії пізнання.2. сутність навчання—навчання повинно ґрунтуватися на суб’єктно-об’єктних відносинах між педагогом та учнем. Таким чином основним завданням навчання є переорієнтація на особистість того, що вчиться. Основні ідеї програмованої концепції навчання: доза інформації про предмет, який вивчається; завдання операції , щодо роботи з інформ.та її засвоєння.; контрольні завдання і вказівки про повторення вправи або перехід до наступного етапу. В сучасній дидакт., крім програм викор.і інші інфор..технології: бази даних, бази знань, комп’ютерні дидакт.ігри.

46. Зміст освіти в сучасній школі, його компоненти.

Зміст освіти—система наукових знань, умінь і навичок, оволодіння якими забезпечує всебічний розвиток розумових і фіз..здібностей учнів, формування їх світогляду, моралі та поведінки, підготовку до сусп..життя. на всіх етапах розвитку суспільства зміст освіти зазнавав якісних змін під впливом різних чинників: соц..екон.відносин, рівня розвитку виробництва, науки, техніки і культури, розвитку освіти та педаг. теорії, мети і завдань виховання, яке ставить суспільство перед школою. Зміст освіти полягає у забезпеченні передання та засвоєння підростаючим поколінням досвіду старших поколінь, змісту соц..культури з метою його розвитку. Зміст освіти повинен відповідати соц..замовленню суспільства, забезпечувати високу наук.і практ.значущість навч.матеріалу. система освіти в Укр.будується згідно з принципами, формульованими в статті6 закону Укр “Про освіту”, зокрема: доступність для кожного громадянина всіх форм типів освіт.послуг; рівність умов кожної людини для повної реалізації її здібностей, таланту, всебічного розвитку; єдність і спадкоємність системи освіти; неперервність і різноманітність освіти.

48. Навчальні підручники і посібники, вимоги до них.

Підручник- книга, яка містить основні наук. Знання з певної навч. дисцип.викладені з цілями навч., визначені програмою і вимогами дидактики. У навчальному процесі підручник виконує такі функції: освітню, розвивальну, виховну, управлінську, дослідницьку. Вимогт до підручників—науковий зміст матеріалу, точність, простота і доступність його викладу, чіткість формування визначень, правил, законів, ідей, точну і доступну мову тексту, розподіл навчального матеріалу. Навчальний матеріал підручника складається з емпіричного і практичного процесу засвоєння знань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]