Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_pedagagika.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
80.17 Кб
Скачать

63. Класифікація методів навчання на основі:

Ступеня пізнавальної активності – пояснювально-ілюстративні, репродуктивні, проблемного викладу, частково-пошукові, дослідницькі.

Дидактичної мети – які треба вирішувати на конкретному етапі навчання: метод оволодіння знаннями, формування умінь та навичок, застосування отриманих знань та умінь і навичок.

64. Форми навчання

– зовнішнє вираження узгодженої діяльності вчителя та учня, що здійснюється у встановленому порядку і в певному режимі.

Особливості організації форми навчання : вияв зовнішніх функцій учителя та учня відповідно до розпорядку (пояснення, прослуховування, завдання вчителя тощо); діяльність учня та учителя здійснюється у певних часових межах – урок 45-30 хв, може бути спареним; склад учнів буває постійним чи змінним; в організаційній формі навчання є певний порядок спілкування учителя з учнем;організаційна форма безпосердньо не повязана з характеристикою процесу навчання, його головними закономірностями.

65. Історія розвитку форм організації навчання. Сучасні тенденції.

У школах давнього світу – панувала система індивідуального навчання, вчитель вчив кожного окремо. У середньовіччі – була індивідуально-групова система навчання, в одній групі були учні різної підготовки, заняття без розкладу і дітей приймали впродовж року. Братські школи 16-17ст. в україні та Білорусі мали форму організації, яка містила елементи класно-урочної системи: вчитель працював з всім класом, на уроках використовувались певні методи, був розклад, домашнє завдання тощо. У 20ст. в Америці і країнах Зх. Європи впроваджевали дальтон-план – мали готувати активних, ініціативних та енергійних функціонерів для держави. Передбачали скасування уроків, класи ставали предметними лабораторіями, учні працювали самостійно виконуючи певні завдання, а вчителі були консультантами і контролерами.

У другій половині 20ст. була спроба ввести дальтон-план у радянську систему освіти у дещо зміненому вигляді – впроваджувалось лабораторно-бригадну організацію навчання. Замісь класів були лабораторії, учні ділились на невеликі групи, вчились за спец підручниками, виконували вчителм плани з кожного навчального предмета.

Класно-урочна система переважає серед різних типів форм навчання, особливо у вітчізняній школі. У країнах Європи та Америки вони також представлені але у суміші з елементами белл-ланкастерської системі та дальтон-плану.

66.Форми організації навчання в сучасній середній школі. Урок як основна форма організації навчання.

Урок – форма організації навчання, за якої заняття проводить учитель з групою учнів постійного складу, одного віу та рівня підготовки впродовж певного часу (45хв.) і відповідно до розкладу (річний навчальний план). Урок має особливості: є завершеним та обмежиним в часі; всі уроки включені в розклад і обмежені за обсягом матеріалу; є постійною формою засвоєння матеріалу; відвідування уроку є обовязкове для всіх; дозволяє використовувати різні методи навчання тощо. Класифікція уроку:

За способом проведення

За етапами навчальної діяльності За дидактичною метою та місцем в загальній системі уроків Нові види уроків: уроки-ігри, змагання, конференції, круглі столи тощо.

Окремо виділяють: міжпредметні уроки, театралізовані уроки, сугестичні(спираються на навіювання та самонавіювання), з різновіковим складом учнів.

Загальна структура уроку: вступна частина, перевірка домашнього завдання, вивчення нового метеріалу, закріплення нового матеріалу, повідомлення домашнього завдання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]