Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_pedagagika.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
80.17 Кб
Скачать

49. Сутність процесу навчання

Під поняттям викладання сьогодні розуміють упорядковану діяльність педагога, спрямовану на реалізацію цілей навчання, забезпечення управління навчально пізнавальної діяльності учнів. Під поняттям учіння—процес у ході якого на основі пізнання вправляння та набутого досвіду виникають нові форми поведінки і діяльності. Зрозуміло, що протікання процесу навчання не можливе без взаємодії співробітництва, партнерства між педагогами і учнями. Процес навчання є складною цілісною системою. Найважливішими його компонентами є цільовий, стимуляційно мотиваційний, змістовий, операційно діяльнісний, оцінно результативний.

54.Етапи формування уявлень, методика формування наук.Понять.

Етапи формув.наук.понять: 1.передактивна фаза—встановлення для актуальних для даного поняття конкретних прикладів;2. Фаза взаємодії—попереднє уявлення про поняття, пояснення суті, терміну, характеристика ознак нового поняття, виокремлення кретеріальних ознак; 3. Наведення серій прикладів, які дозволяють охаракт.поняття; 4. Введення поняття у систему понять; 5. Фаза оцінки результату.

36. Педагог як професія. Функції педагогічної діяльності

Головними завданнями класного керівника як керівника учнівського колективу є:-створення умов для структурування групи на перших етапах її виникнення;-створення спільного простору для групової ЖД;-створення позитивного середовища для розвитку групи як соц.-псих. цілісності;-дотримання принципу «не людина для групи, а група для людини».Практичні завдання, які стоять перед класним керівником:-виховання в учнів культури поведінки;-формування високих моральних якостей;-єдність педагогічних вимог;-організація в разі потреби допомоги учням (навчальної, матеріальної, моральної);-проведення колективних заходів;-ведення документації класу;-побудова взаємин з учнями та їх батьками;-організація суспільно-корисної праці учнів класу.Виходячи із зазначених завдань, можна вказати на функції класного керівника:-діагностична («сканування» класу);-організаторська (залучення колективу до спільної діяльності);-виховна (зміст, форми і методи виховання);-координаційна (спрямування виховних зусиль);-стимулююча.

поняття і складові педагогічної майстерності

Педагогічна майстерність – сукупність взаємопов’язаних особистісно-ділових якостей вчителя, що розглядає цілісно як його професійну компетентність, що забезпечує високий рівень сам організованої професійної організації.

Основа пед. майстерності: особиста готовність до педагогічної діяльності.

Складові педагогічної майстерності:

1) Гуманне спрямування діяльності вчителя

Система внутрішніх мотивів, потреб та інтересі, що спрямовують його до цієї діяльності. Негативне відношення до себе є однією з умов виховання особистості, відношення до дітей, до професії.

2) Загальні та педагогічні здібності:

- пізнавальні здібності – креатині здібності, досвід;

- конструктивні – проектування, прогнозування, побудова педагогічного процесу;

- комунікативні – міжособистісне і ділове спілкування;

- організаторські – здатність бачити людину в перспективі та здатність групи цілої; ініціативність, самостійність, впевненість у собі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]