Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповід до екзам.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
168.56 Кб
Скачать

17. Поняття трудових правовідносин та підстави їх виникнення.

18. Суб’єкти трудових правовідносин.

Виходячи із змісту ст. 21 КЗпП України можна вважати, що трудове відношення – це угода між працівником, з одного боку, і власником або уповноваженим ним органом чи фізичною особою з другого боку, у відповідності з якою працівник зобов’язується виконувати обумовлену цією угодою роботу та підпорядковуватись правилам внутрішнього трудового розпорядку; а друга сторона зобов’язується надати цю роботу, створити безпечні умови праці і оплачувати працю у відповідності з її кількістю, якістю та чинним законодавством.

Визначення трудового відношення дає можливість визначити його зміст, тобто права та обов’язки його сторін. Як і будь-яке правовідношення, трудове правовідношення, крім змісту, характеризується такими елементами: суб’єктами, об’єктом, предметом.

Суб’єктами трудового правовідношення є, з одного боку, працівник, а з другого, у відповідності з чинним законодавством, - власник або уповноважений власником орган чи фізична особа.

Об’єктом трудового правовідношення є трудова діяльність, тобто те, на що спрямовані правові норми і ради чого існують трудові відносини. Оскільки трудова діяльність може бути як в сфері матеріального виробництва, так і в сфері надання послуг, науки, інколи говорять, що елементом трудового правовідношення є і предмет. Вважається, що предметом трудового правовідношення є результати праці, як правило, в матеріальному виробництві.

Основною підставою виникнення трудових правовідносин є трудовий договір, але до виникнення трудових правовідносин і самого укладення трудового договору повинні бути певні умови, без наявності яких неможливе ні укладення трудового договору, ні поява трудового правовідношення.

Такими умовами є:

1) наявність суб’єктів майбутнього трудового право відношення з відповідною трудовою правосуб’єктністю (працівник та роботодавець);

2) наявність волевиявлення суб’єктів до породження трудових правовідносин в придатній для сприйняття іншою стороною формі;

3) наявність правової норми, що допускає або не забороняє виникненню трудового правовідношення саме між цими суб’єктами;

4) наявність самого юридичного факту прийняття на роботу, тобто досягнення домовленості щодо виконання конкретної трудової функції даним працівником у даного роботодавця. Фактично таким юридичним фактом є наказ чи розпорядження про оформлення працівника на роботу.

Виходячи із змісту ст. 21 КЗпП України, основною підставою виникнення трудових відносин, що регулюються трудовим правом є трудовий договір. Трудовий договір як угода про виконання певної роботи може мати попередній характер, послідуючий за іншими фактами характер, але завжди має бути присутній як підстава виникнення трудових правовідносин.

Оскільки крім трудового договору підставою виникнення трудових правовідносин можуть бути і інші юридичні факти, тому ми і говоримо про його попередній або послідуючий характер.

До інших юридичних фактів, що разом з трудовим договором є підставою виникнення трудових правовідносин, належать: обрання на посаду, обрання по конкурсу, заміщення посади по конкурсу, призначення на посаду або затвердження в посаді, направлення на роботу компетентними уповноваженими на це органами в рахунок встановленої квоти або броні. Підставою виникнення трудових правовідносин є рішення суду, яким суд зобов’язує роботодавця укласти трудовий договір з певним працівником.

Підставою виникнення трудових відносин слід розглядати і фактичний допуск працівника до роботи навіть тоді, коли немає трудового договору і наказу про його зарахування на роботу.