Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді на запитання по МІ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
198.66 Кб
Скачать

53 Розкрийте особливості процесу становлення і розвитку людства в напрямку формування інформаційного суспільства.

Перехід людської цивілізації до етапу постіндустріального розвитку призводить до розуміння беззаперечної істини, що у сучасному світі знання та інформація породжують нові знання, їхні обсяги та вплив на продуктивний розвиток суспільства зростають у часі подібно сніжному кому. Нинішній світ переживає нову могутню науково-технічнологічну революцію, здатну принципово змінити життя людей — їхню роботу, дозвілля, способи об’єднання в співтовариства і навіть ставлення до самих себе. Зазначений виклик жадає від людства нових способів і засобів поширення та використання глобальних знань з метою подальшого прогресу, що і є головною властивістю суспільства знань та інформації. На відміну від попередніх технологічних революцій, заснованих на матерії та енергії, зазначена фундаментальна зміна зачіпає наше розуміння часу, простору, відстані та знання.

57 Наведіть і прокоментуйте відомі Вам визначення поняття „інформаційне суспільство”.

японські фахівці зазначають, що: „Інформаційне суспільство – суспільство, в якому більшість тих, хто працює, зайняті виробництвом, зберіганням, переробкою і реалізацією інформації, особливо вищої її форми – знань”. Інформаційне суспільство — це таке суспільство, в якому виробництво і споживання інформації є найважливішим видом діяльності, а інформація визнається найзначущим ресурсом. Інформаційне суспільство — це суспільство, в якому є реалізованим загальний доступ до глобальних джерел інформації та автоматизованої ії обробки,зберігання та поширення. Інформаційне суспільство — ступінь у розвитку сучасної цивілізації, котра характеризується: 1) збільшенням ролі інформації і знань у житті суспільства; 2) зростанням частки інформаційних телекомунікацій, інформаційних продуктів та послуг у валовому внутрішньому продукті суспільства; 3) створенням глобального інформаційного простору, котрий забезпечує ефективну інформаційну взаємодію людей; 4) їх доступ до світових інформаційних ресурсів; 5) задоволення їх соціальних та особистих потреб в інформаційних продуктах і послугах.

58 Визначите змістовну сутність поняття „інформаційна індустрія” у вузькому і широкому сенсі.

Інформаційна індустрія — це виробництво технічних засобів (ЕОМ, ПЕОМ, телефонів, телексів, факсів, ксероксів та інших пристроїв) та програмного забезпечення (нових інформаційних технологій).

Інформаційна індустрія — це засіб для переходу від постіндустріального до інформаційного суспільства.

59 Визначите позитивні аспекти прийдешнього інформаційного суспільства.

Інформаційне суспільство — ступінь у розвитку сучасної цивілізації, котра характеризується: 1) збільшенням ролі інформації і знань у житті суспільства; 2) зростанням частки інформаційних телекомунікацій, інформаційних продуктів та послуг у валовому внутрішньому продукті суспільства; 3) створенням глобального інформаційного простору, котрий забезпечує ефективну інформаційну взаємодію людей; 4) їх доступ до світових інформаційних ресурсів; 5) задоволення їх соціальних та особистих потреб в інформаційних продуктах і послугах.