Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді на запитання по МІ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
198.66 Кб
Скачать

107 Перелічите та охарактеризуйте наукові дисципліни, котрі займаються дослідженням „міжнародної інформації”.

Інформація та її властивості є об’єктом дослідження цілої низки наукових дисциплін, таких як: теорія інформації (математична теорія систем передачі інформації); кібернетика (наука про зв’язок та управління в машинах і тваринах, а також у суспільстві та людських істотах); семіотика (наука про знаки і знакові системи); теорія масової комунікації (дослідження засобів масової інформації та їх впливу на суспільство); інформатика (вивчення процесів збору, перетворення, зберігання і передачі всіх видів інформації та засобів їх автоматизованої обробки); соционіка (теорія інформаційного метаболізму індивідуальної та соціальної психіки); інформодінаміка (наука про відкриті інформаційні системи); інформаціологія (наука про отримання, збереження і передачу інформації для різної безлічі об’єктів) і так далі.

120 Розтлумачите сутність „дуалізму” інформації як її характерної відмінної особливості.

Інформація в широкому сенсі абстрактне поняття, котре має безліч значень, залежно від контексту. З одного боку, ми стверджуємо, що інформація — це не матеріальна річ, а з іншого боку — інформація може бути об’єктом міжнародного права.

56 Розтлумачите змістовну сутність „інформаційного суспільства”, „інформаційних технологій” та „інформаційної економіки”.

Інформаційне суспільство — це таке суспільство, в якому виробництво і споживання інформації є найважливішим видом діяльності, а інформація визнається найзначущим ресурсом. Інформаційні технології — сукупність методів, виробничих і програмно-технологічних засобів, об'єднаних у технологічний ланцюжок, що забезпечує збирання, зберігання, обробку, висновок і поширення інформації. Інформаційні технології призначені для зниження трудомісткості процесів використання інформаційних ресурсів. Інформацíйна еконóміка — економіка, в котрій більша частина ВВП забезпечується діяльністю з виробництва, обробки, зберігання і розповсюдження інформації і знань, і більше половини зайнятих беруть участь в цій діяльності.

77 Визначите змістовну сутність поняття „міжнародна інформаційна політика”.

Міжнародна інформаційна політика — стратегія, на­прями і завдання держави у сфері збирання, зберігання, використання та поширення інформації та інформаційних ресурсів у системі міжнародних відносин.

78 Визначите змістовну сутність поняття національна інформаційна політика.

Міжнародна інформаційна політика — стратегія, на­прями і завдання держави у сфері збирання, зберігання, використання та поширення інформації та інформаційних ресурсів у системі внутрішньодержавних відносин.

73,79,119

Прокоментуйте висловлення: „Як всякий об’єкт дослідження інформація має низку основоположних властивостей”.

Розтлумачите сутність поняття „властивості інформації”.

Визначите основні три групи властивостей інформації і дайте ним характеристику.

загальні властивості інформації і питання, пов'язані з пошуком, збиранням, аналізом, зберіганням та роз­повсюдженням інформації у системі міжнародних відносин.

Процес одержання, зберігання та використання міжна­родної інформації тісно пов'язаний з процесом глобальної комунікації між суб'єктами міжнародних інформаційних відносин, які виникають у всіх сферах діяльності держави і суспільства при одержанні, зберіганні та використанні інформації. Таким чином, міжнародна інформація є складовою гло­бальної комунікації, метою якої є з'ясування закономірнос­тей взаємодії суспільства та інформації і формування інфор­маційного суспільства. Міжнародна інформація орієнтована на забезпечення зовнішньої та внутрішньої політики дер­жав, економічної стратегії країн, на забезпечення національ­ної безпеки, прогресивний розвиток міжнародних відносин та міжнародного права. Кожна країна формує свою стратегію інформаційної політики, в якій визначаються усі аспекти інформаційного забезпечення міжнародних відносин.