Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповід до екзам.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
168.56 Кб
Скачать

  1. Поняття і зміст права людини на працю та його конституційні гарантії в Україні.

Право на працю в Україні закріплено в ст. 43 Конституції України.

Ст.. 43 Конституції України на відміну від попереднього законодавства закріплюючи право на працю передбачили, що кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає, або на яку вільно погоджується.

ч. 3 ст. 43 КУ заборонила використання примусової праці, таким чином забезпечивши право працювати тільки за бажанням самої особи.

Конституція передбачила виключення щодо розуміння примусової праці відносно військової служби, в тому числі альтернативної, іншої служби чи роботи, що здійснюється на підставі рішення суду або відповідно до інших Законів України, зокрема про воєнний та надзвичайний стан.

Праця, як використання певної фізичної чи інтелектуальної роботи може здійснюватися в інтересах самої особи, в інтересах певної групи людей чи певних колективів, в інтересах суспільства чи країни в цілому.

  1. Предмет трудового права.

Як і будь-яка галузь права трудове право регулює суспільні відносини. Саме суспільні відносини по використанню найманої праці складають предмет трудового права і називаються трудовими відносинами. Слід зазначити, що предметом трудового права є тільки ті трудові відносини, що виникають на підставі трудового договору.

Окрім вказаних предметом трудового права є так звані пов’язані з трудовими відносини. До них належать:

1. відносини, що передують трудовим (Н: відносини з працевлаштування, перекваліфікації,

2. відносини, що супроводжують трудові (Н: відносини по дисциплінарній і матеріальній відповідальності, відносини по соціальному партнерству

відносини, що виникають внаслідок трудових (Н: відносини по вирішенню індивідуальних і колективних трудових договорів, відносини по соціальному страхуванню,

Отже, предмет трудового права складають трудові і пов’язані з ними відносини.

  1. Особливості методу трудового права.

Під методом правового регулювання трудових відносин слід розуміти способи і форми впливу на поведінку учасників суспільних відносин, що складають предмет трудового права за допомогою правових норм.

Характер правових норм може містити дозвіл, заборону або можуть уповноважити учасників відносин на певні дії.

правові норми поділяються на імперативні і диспозитивні.

Застосування того чи іншого методу залежить від того, які саме відносини із сукупності що складає предмет трудового права регулюються.

Поряд із використанням адміністративно-правового і цивільно-правового методів регулювання трудове право має певні особливості в правовому регулюванні трудових і пов’язаних з ними відносин. Ці особливості характерні тільки для трудового права.

особливістю правового регулювання в трудовому праві є участь профспілок в нормотворчій діяльності, починаючи з профспілкових комітетів на місцях і завершуючи центральними органами профспілок.

Наступною особливістю методу правового регулювання є поділ трудового законодавства на загальне і спеціальне законодавство.

Загальне законодавство поширюється на всі або переважну більшість трудових відносин, а спеціальне законодавство встановлюється для певних галузей народного господарства, категорій працівників, або в залежності від умов в яких здійснюється праця.

За останній час з’явилося твердження про те, що особливістю методу правового регулювання трудових відносин є особиста участь працюючих у прийнятті тих чи інших нормативних актів.