Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповід до екзам.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
168.56 Кб
Скачать

45. Припинення трудового договору: поняття, визначення термінів, класифікація підстав.

46. Загальні підстави припинення трудового договору.

Трудове законодавство України та правнича наука використо­вують різні терміни для позначення припинення трудових пра­вовідносин. При цьому загалом припинення трудових правовід­носин пов'язане з припиненням трудового договору. І хоча за своїм змістовим наповненням це відмінні між собою явища, адже припинення трудового договору — юридичний факт, що є підставою для припинення трудових правовідносин, у літературі ці два терміни нерідко ототожнюються.

Однак є підстави стверджувати, що не завжди припинення трудових правовідносин тягне за собою припинення трудового договору і навпаки. Термін «припинення трудового договору» є узагальненим для всіх випадків закінчення його дії. Сюди нале­жать підстави, передбачені як КЗпП України, так і спеціальним законодавством. Проте існують і більш вузькі за своїм значен­ням терміни, що використовуються для припинення трудових правовідносин.

Термін «розірвання трудового договору» вживається у випад­ках, коли трудовий договір припиняється за ініціативою однієї з його сторін або осіб, які не є стороною трудового договору.

Нарешті термін «звільнення», що теж застосовується для припинення трудового договору, пов'язується передусім з про­цедурою технічного оформлення вже припинених трудових пра­вовідносин.

ст. 7 КЗпП України встановлює, що, крім передбачених Кодек­сом для припинення трудового договору деяких категорій пра­цівників, за певних умов спеціальним законодавством можуть бути передбачені й інші підстави. Зокрема, такі підстави визна­чені у законах «Про державну службу», «Про прокуратуру» від 5 листопада 1991 р. № 1789-ХП, «Про альтернативну (невійсько­ву) службу»

Отже, однією з підстав припинення трудового договору є смерть працівника. Ця обставина, як вже зазначалося, не отри­мала свого закріплення у КЗпП України. У випадку смерті пра­цівника припинення трудового договору оформляється наказом, у якому зазначається саме така підстава.

Укладений на певний термін трудовий договір може бути при­пинений після закінчення його строку, якщо закінчився зазна­чений у ньому термін або наступив юридичний факт, з настан­ням якого було пов'язане його закінчення, або завершилося ви­конання визначеної у договорі роботи. Однак сам по собі факт закінчення терміну трудового договору ще не припиняє автома­тично його дії. Він вважається припиненим, якщо сторони за взаємною згодою не поновлять його на новий термін. Пунктом 2 ст. 36 КЗпП України визначено, що в разі, якщо трудові відноси­ни фактично тривають і жодна зі сторін не поставила вимогу про їх припинення, то договір вважається укладеним на невизначений строк. Нез'явлення працівника на роботу на наступний день після закінчення строку трудового договору свідчить про його волевиявлення припинити трудовий договір.

Однією з підстав припинення трудового договору, що безпосе­редньо випливає з його договірної природи, є правило, визначене п. 1 ст. 36 КЗпП України, де вказано, що трудовий договір може бути припинений за угодою його сторін. Пленум Верховного Су­ду України роз'яснив, що ініціатива про припинення трудового договору за цією підставою може виходити від будь-якої із сто­рін трудового договору. Водночас згода роботодавця задовольни­ти прохання працівника про звільнення його за власним бажан­ням до закінчення двотижневого терміну попередження не вва­жається припиненням трудового договору за угодою сторін.

У пункті 5 ст. 36 КЗпП України передбачено дві підстави для припинення трудового договору: переведення працівника за його згодою на інше підприємство та перехід на виборну посаду.

Переведення працівника за його згодою на інше підприємство є однією з підстав припинення трудового договору. При цьому не має значення за чиєю ініціативою здійснюється таке переведен­ня

Перехід працівника на виборну посаду вважається підставою для припинення трудового договору лише у тому випадку, коли він обраний на цю посаду у встановленому законом порядку. Тут важливо, щоб умовою зайняття відповідної посади було передба­чено проведення виборів.

Дві самостійні підстави для припинення трудового договору також містить п. 6 ст. 36 КЗпП. Тут передбачено припинення до­говору у разі відмови працівника від переведення на роботу в іншу місцевість разом з підприємством та відмова його від продов­ження роботи у зв'язку із зміною істотних умов праці.

Правило ч. З ст. 21 КЗпП України надає право сторонам конт­ракту встановлювати додаткові підстави для його дострокового припинення, крім тих, що передбачені статтями 36—41 Кодексу. Тому він може бути припинений з підстав, вказаних у самому контракті. У цьому випадку сторони вправі погодити і особливий порядок його припинення, відмінний від уже визначеного законодавством.