Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Велика Британія.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
282.62 Кб
Скачать

43

Фінанси великої британії

1. Державні фінанси Великої Британії у фінансовій системі країни

2. Державний бюджет, склад та структура його доходів і видатків

3. Податкова система Великої Британії та її особливості

4. Державні доходи, витрати і державний борг Великої Британії

5. Фінанси домогосподарств у Великій Британії та їх перспективи

6. Досвід Великої Британії у фінансуванні сільськогосподарських підприємств

7. Розвиток фінансової системи Великої Британії на перспективу

8. Боротьба з отриманням і відмиванням "брудних" грошей

1. Державні фінанси Великої Британії у фінансовій системі країни

Нині у складі державних фінансів Великої Британії виокремлюють бюджет центрального уряду (державний бюджет), спеціальні позабюджетні фонди, фінанси місцевих органів влади, фінанси державних корпорацій.

Провідною ланкою фінансової системи Великої Британії є державний бюджет, який відповідно до її державного устрою поділяється на власне держбюджет і численні місцеві бюджети (65 графств і 444 округи (містечка)). Причому останні не входять за своїми доходами і витратами до складу державного бюджету.

У травні 1999 р. зі створенням Шотландського парламенту країні передали деякі повноваження, які стали сферою дії парламенту та органів виконавчої влади, наприклад, надання соціальної допомоги, охорона здоров'я, місцеве самоврядування, освіта, забезпечення житлом, спорт, мистецтво, сільське та лісове господарства, рибальство, питання залучення зовнішніх засобів і внутрішніх інвестицій для економічного розвитку Шотландії та ін. Також парламент має право змінювати ставки оподаткування на території Шотландії. У травні 2007 р. до влади у країні прийшли націоналісти, які обіцяють провести референдум щодо незалежності Шотландії.

У 1998 р. парламент Великої Британії прийняв закон про управління Уельсом, що передбачав створення в Уельсі Національної асамблеї. Вона не має, на відміну від парламенту Шотландії, повного права законодавства, а може лише вносити деякі поправки в закони, прийняті парламентом Великої Британії. Асамблея має право розробляти і реалізовувати політику у таких сферах, як сільське господарство, культура, економічний розвиток, освіта, охорона здоров'я, туризм та ін.

Асамблея Північної Ірландії наділена правом законотворчості в таких галузях: зайнятість, підготовка кадрів, освіта, охорона здоров'я, навколишнє середовище, культура, мистецтво, сільське господарство, торгівля, розвиток сільських регіонів, внутрішні та зовнішні інвестиції.

Зі сказаного вище можна зробити висновок про те, що, хоча закони, які приймаються парламентом Великої Британії, в більшості випадків обов'язкові для виконання на всій території Великої Британії, проте частина законодавчих повноважень в окремих галузях і сферах передана окремим територіям (Англії, Шотландії, Північній Ірландії, Уельсу).

Фінансовий рік у Великій Британії триває з 1 квітня до 31 березня. Про стабільний стан державних фінансів у Великій Британії свідчать такі дані (на весну 2002 р.):

— ВВП — 1051 млрд ф. ст.;

— ВВП на одну особу — 17 500 ф. ст. (в Європейському Союзі цей показник у середньому — 15 000 ф. ст.);

— темпи економічного зростання — 2,5 % на рік;

— рівень інфляції — 2,5 % на рік;

— державні витрати — 418 млрд ф. ст.;

— державні доходи — 407 млрд ф. ст.;

— чистий державний борг — 315 млрд ф. ст.