Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповід до екзам.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
168.56 Кб
Скачать

57. Поняття і види робочого часу. Нормативи робочого часу.

58. Поняття та співвідношення скороченого і неповного робочого часу.

Робочий час є умовою трудового договору і торкається інтересів як працівника, так і роботодавця. Трудове законодавство не подає визначення поняття робочого часу, тому його визначено в науковій літературі.

Робочий час — це встановлений законом або підзаконними актами, в тому числі локальними актами, час, протягом якого працівник зобов’язаний виконувати свої трудові обов’язки. Робочий час як умова трудового договору може бути істотною умовою трудового договору і додатковою (наприклад робота з неповним робочим часом).

Найскладнішим в теорії трудового права на сьогодні є визначення видів робочого часу. В юридичній літературі існує дві точки зору щодо видів робочого часу. Представники однієї з них вважають, що є нормований і ненормований робочий час. До нормованого вони відносять той робочий час, щодо якого в законі визначається його тривалість. Весь інший робочий час, що не охоплюється цією тривалістю, ними розцінюється як ненормований робочий час.

Друга точка зору, яка ґрунтується на тому, що єдиним критерієм класифікації робочого часу визначається його тривалість. За цією точкою зору весь робочий час поділяється на три види:

  • нормальна тривалість робочого часу;

  • скорочений робочий час;

  • неповний робочий час.

Нормальна тривалість робочого часу передбачена ст. 50 КЗпП і складає не більше 40 годин на тиждень. Зазначена централізована норма може бути змінена на локальному рівні за рішенням власника і трудового колективу чи профспілкового органу в сторону зменшення, якщо це дозволяють фінансово-економічні можливості. Нормальна тривалість робочого часу реалізується шляхом встановлення п’ятиденного чи шестиденного робочого тижня.

Скорочений робочий час встановлюється в централізованому порядку, але ст. 51 КЗпП також надає можливість встановлювати скорочений робочий час і на локальному рівні.

Скорочений робочий час характеризується певними ознака­ми, закріпленими у КЗпП, а саме:

перелік працівників, які можуть працювати на умовах скороченого робочого часу, вичерпно передбачений у законодавстві.

суб'єкти, умови та порядок застосування скороченого робочо­го часу є обов'язковими для роботодавця і не залежать від волі працівників;

виконання роботи на умовах скороченої тривалості робочого часу не звужує обсяг трудових прав працівників (не впливає на розмір заробітної плати, тривалість відпусток тощо).

Право на скорочену тривалість робочого часу закріплене для неповнолітніх працівників. Для осіб віком від 16 до 18 років норма робочого часу складає не більше 36 годин на тиждень, а для тих, що не досягли 16 років — 24 години на тиждень. Така ж тривалість робочого часу передбачена для учнів віком від 14 до 15 років, які працюють у період канікул.

Скорочений робочий час передбачений також для працівни­ків, зайнятих на роботах з особливо шкідливими умовами праці. Норма робочого часу для цієї категорії працівників не може пе­ревищувати 36 годин на тиждень та диференціюється залежно від виду виконуваної роботи, займаної посади чи професії. Пере­лік таких робіт і тривалість їх виконання визначений «Перелі­ком виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня», затвердженим постановою Кабінету Міністрів України.

Трудовим законодавством передбачені випадки можливого скорочення тривалості нормального робочого часу всіх працівни­ків та підприємств. Так, відповідно до ст. 53 КЗпП напередодні святкових, неробочих і вихідних днів тривалість роботи праців­ників скорочується на одну годину як при п'ятиденному, так і шестиденному робочому тижні.

Скорочена тривалість роботи напередодні вихідних днів передбачена законом для працівників, які працюють на умовах 6-денного робочого тижня: тривалість роботи в такі дні не може пере­вищувати 5 год.

Наступним видом робочого часу є неповний робочий час. На відміну від скороченого, неповний робочий час встановлюється за погодженням між працівником та роботодавцем. Така домовленість між сторонами трудового договору може бути як безпосе­редньо при прийнятті на роботу, так і згодом, в період роботи; на певний термін і без зазначення такого терміну.

Трудовим законодавством передбачено категорії працівників, яким роботодавець зобов'язаний встановити неповний робочий час на їх прохання. Так, на прохання вагітної жінки; жінки, яка має дитину віком до 14 років або дитину-інваліда, в тому числі таку, що знаходиться під її опікою, або здійснює догляд за хво­рим членом сім'ї відповідно до медичного висновку, роботода­вець зобов'язаний встановлювати їй неповний робочий час (ст. 56 КЗпП). Відмова роботодавця забезпечити таке право може бути оскаржена до органів, уповноважених розглядати трудові спори.

Розрізняють декілька видів неповного робочого часу:

1) неповний робочий тиждень (скорочення кількості робочих днів протягом робочого тижня);

2) неповний робочий день (скорочення тривалості робочого дня без скорочення кількості робочих днів у тижні);

3) поєднання обох попередніх (наприклад, два робочі дні в тиждень по три години щодень).

Ли­ше оплата праці в цьому випадку проводиться пропорційно від­працьованому часу при почасовій формі оплати праці або ж за­лежно від виробітку — якщо встановлено відрядну форму опла­ти праці.

Тривалість робочого дня скорочується також на одну годину при роботі в нічний час. Відповідно до законодавства нічним вва­жається час з 22 години вечора до 6 години ранку. Скорочення не допускається, якщо це зумовлено умовами виробництва (зо­крема на безперервних виробництвах; на змінних роботах при шестиденному робочому тижні з одним вихідним), а також для осіб, які мають право на скорочений робочий час з інших підстав (наприклад, п. 2. ч. 1 ст. 51, ч. З ст. 51 КЗпП).