Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді на запитання по МІ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
198.66 Кб
Скачать

99 Визначите інформацію за способом сприйняття і охарактеризуйте її.

за способом сприйняття:

– візуальна — сприймана органами зору;

– аудіальна — сприймана органами слуху;

– тактильна — сприймана тактильними рецепторами;

– нюхова — сприймана обонятельними рецепторами;

– смакова — сприймана смаковими рецепторами;

104 Роль ООН в розповсюдженні інформаційних технологій як інструменту розвитку інформаційного суспільства.

Нині переконання ООН, щодо того, чому всі країни мають вступити в IT революцію, сформовані та перевірені практичним досвідом. ООН постійно займав активну позицію, заздалегідь визначивши важливі умови для ефективності своїх дій, а також проблеми та перешкоди, які необхідно подолати для забезпечення ефективності й стійкості внеску IT у розвиток всіх країн світу.

103 Стратегія юнеско щодо світового інформаційного суспільства, компоненти його інфоструктури.

Доступ до інформації і знань все більше визначає характер засвоєння знань, культурних проявів і участі в житті суспільства та відкриває можливості для розвитку і збереження миру. Знання стають головною силою соціальних перетворень. ІКТ відкривають нові перспективи будівництва суспільства знань за допомогою освіти, спільного використання знань і обміну ними, створення умов для творчості і міжкультурного діалогу. З іншого боку, ІКТ приводять до виникнення нових проблем щодо свободи виразу думок, що є головною умовою стійкого розвитку, демократії та миру. ЮНЕСКО в рамках свого мандата сприяє політиці в галузі створення інформаційного суспільства на міжнародному і регіональному рівнях. В цілях реалізації можливостей, представлених ІКТ, ЮНЕСКО була запроваджена програма „Інформація для всіх”. Вона направлена на зменшення відмінностей між інформаційно багатими та інформаційно бідними країнами підчас створення інформаційного суспільства для всіх. На її основі проводяться обговорення з питань міжнародної політики і розробка програм, спрямованих на:

- більше розуміння проблем етичного, правового і суспільного характеру, пов’язаних з ІКТ;

- поліпшення доступу до інформації, що є суспільним надбанням;

- збереження інформації.

Програма „Інформація для всіх” передбачає загальну схему міжнародної співпраці і партнерства. Вона заохочує розробку загальних стратегій, методів і інструментів для створення інформаційного суспільства для всіх.

108 Охарактеризуйте змістовну сутність і значення конфіденційних джерел інформації.

Конфіденційні джерела інформації — це джерела спеціального призначення, які захищаються законом і охороняються засобами держави. Під конфіденційними джерелами розуміють: 1) технічні носії інформації, 2) документовані інформаційні дані, 3) інші інформаційні продукти, 4) технічні засоби обробки інформації, 4) джерела розвідки і 5) закриті джерела специфічних міністерств та відомств.

Конфіденційні джерела розкриваються лише у випадку судового слідства лише за санкцією прокурора або за спеціальним рішенням суду, або у випадку, коли конфіденційна інформація свідчить про екстремальні ситуації, які стосуються життєдіяльності та безпеки людства.

109 Визначите змістовну сутність поняття „дезінформація” як різновиду інформації, інформаційної діяльності та спеціальної розвідувальної операції.

Дезінформація – як один із різновидів інформації – є специфічним прийомом цілеспрямованого розповсюдження інформації — „пробні шари” для з’ясування суспільної реакції на політичні рішення тощо. Дезінформацію використовують для з’ясування напрямків діяльності військово-стратегічного керівництва і сил, органів безпеки, військово-промислових або інших відомств для з’ясування стану їх мобілізаційної готовності, виявлення специфічних прихованих сил і засобів, тактики дій в особливих умовах, а також для вирішення інших важливих проблем у міждержавних і міжнародних відносинах. Дезінформаційні та інші різновиди прихованого вигідного впливу використовуються для формування спеціально запланованої моделі громадську думку, для свідомого перекручення інформації з метою спонукання до дій і поведінки, вигідних для ініціатора заходів дезінформаційного і вигідного інформаційно-психологічного впливу.

111 Охарактеризуйте вимоги до якісних особливостей правової інформації.

Правова інформація — це сукупність документованих або публічно оголошених відомостей про право, його систему, джерела, реалізацію, юридичні факти, правовідносини, правопорядок, правопорушення і боротьбу з ними та їх профілактику тощо.

110 Розтлумачите сутність поняття „правовий документ”.

Правовий документ — це будь-який матеріальний об’єкт, в якому фіксуються різноманітні знання про право, які призначені для передачі в часі та просторі, а також використовуються в суспільній практиці. Традиційним матеріальним втіленням правового документа є паперовий документ, нині це також магнітні та інші носії інформації.

112 Визначите роль інформаційного права та інформаційного законодавства в сучасному інформаційному суспільстві: поняття інформаційного права.

Неоднозначність думок багато в цьому пов’язана з тим, що інформаційне право достатньо нова галузь правової діяльності, котра знаходиться у стадії формування. Ще не до кінця вирішені питання про систему інформаційного права, зміст даної галузі та її розмежування з іншими галузями права. На користь визнання інформаційного права самостійною галуззю права говорять такі факти, як наявність великого масиву нормативних актів, формування принципів, наявність яскраво вираженого предмету, розподіл на загальну і спеціальну частини тощо.

Найбільш повним визначенням галузі інформаційного права можна вважати наступне. Інформаційне право — це система соціальних норм і відносин, котрі виникають в інформаційній сфері — сфері виробництва, перетворення і споживання інформації, яка охороняється державою.