Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gotovaya_fizika.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
4.81 Mб
Скачать
  1. Електричної сталої - Ф/м. Сили струму – А(ампер).

  2. Описати метод визначення концентрації розчину цукру.

Мета роботи: вивчити фізичні основи принципу дії і будову сахариметра і навчитися визначати концентрацію цукру в цукрових розчинах. Прилади та обладнання: сахариметр, розчини цукру різної концентрації, вимірювальні кювети.

  • Увімкнути сахариметр в мережу 220 В. Увімкнути тумблер освітлення.

  • Обертанням головки окуляра зорової труби при вийнятій кюветі встановити чітке зображення поля зору.

  • Вирівняти яскравість полів порівняння обертанням рукоятки кварцового компенсатора .

  • Сумістити нульову поділку ноніуса з нульовою поділкою шкали, переміщуючи ноніус. В результаті цих операцій встановлено нуль сахариметра.

  • Вставити кювету з відомою концентрацією цукру у відділення для кювет сахариметра і, обертаючи рукоятку кварцового компен­сатора , досягти однакової яскравості обох половинок поля зору. Через лупу 1 визначити кут повороту площини поляризації α. Спосіб визначення показу на шкалах сахариметра близький до способу визначення показу на шкалах штангенциркуля! Результати вимірювань записати в таблицю.

  • Повторити досліди для всіх кювет з відомою концентрацією. Результати вимірювань записати в таблицю.

  • Вставити кювету з невідомою концентрацією цукру в камеру сахариметра і визначити кут повороту площини поляризації α. Результати вимірювань записати в таблицю.

  • Вимкнути тумблер освітлення. Вимкнути сахариметр з мережі 220 В.

  • На основі виконаних вимірювань побудувати графік залежності концентрації цукру в розчині С від кута повороту площини поляризації.

  • Користуючись графіком залежності концентрації цукру в розчині С від кута повороту площини поляризації α визначити концент­рацію цукру в розчині з невідомою концентрацією.

  • Зробити висновок.

Білет

  1. Адіабатичний процес.

Процес, при якому немає теплообміну з навколишнім середовищем. При такому процесі механічна робота здійснюється за рахунок зменшення внутрішньої енергії. Крива такого процесу називається адіабата. Її рівняння називається рівняння Пуассона

Адіабатний процес є можливий за наявності термоізолюючої оболонки або у швидкоплинному процесі, коли система не встигає обмінятися теплотою із зовнішніми тілами. Для адіабатного процесу . де відношення теплоємності газу при сталому тиску до його теплоємності при сталому об'ємі (показник адіабати, коефіцієнт Пуассона) Отже, тепер рівняння адіабатного процесу матиме вигляд . Комбінуючи його з рівнянням Клапейрона - Менделєєва, дістаємо іншу форму рівняння адіабатного процесу: Можна одержати й третю форму рівняння адіабатного процесу, якщо знову скористатися рівнянням Клапейрона - Менделєєва й замінити Т на V: .

  1. Формула дифракційної гратки.

Д ифракційна ґратка — це оптичний елемент з періодичною структурою, який здатний впливати на поширення світлових хвиль так, що енергія хвилі, яка пройшла через ґратку, зосереджується в певних напрямках. Принцип роботи дифракційної ґратки ґрунтується на дифракції світлових хвиль, які взаємодіють з нею, та подальшій інтерференції цих дифрагованих хвиль. Число дифракційних максимумів та їх напрямки поширення залежать від періоду гратки і довжини хвилі світла і можуть бути визначені з допомогою рівняння: ,

де θi — кут падіння світлового пучка на гратку, θm(λ) — кут дифракції для пучка m-го порядку, λ — довжина хвилі світла, d — період гратки, m — порядок дифракції.

Це рівняння називається рівнянням дифракційної гратки. З цього рівняння випливає, що кут дифракції залежить від довжини хвилі світла. Отже, якщо на гратку буде падати біле світло, то воно буде розкладатися граткою у спектр.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]