Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gotovaya_fizika.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
4.81 Mб
Скачать
  1. Закон Брюстера.

Закон Брюстера описує лінійну поляризацію світла при віддзеркаленні променя від поверхні. Згідно цьому закону, при певному куті падіння світло повністю поляризується паралельно відзеркалювальній поверхні, і величина цього кута залежить від властивостей речовини, що відображає. Кут падіння, при якому відбувається повна поляризація відбитого і заломленого світла, називається кутом Брюстера, і його тангенс дорівнює коефіцієнту заломлення речовини, що відображає. Навіть при кутах падіння, що помітно відрізняються від кута Брюстера, світло значною мірою поляризується, але в цьому випадку і для заломленого, і для відбитого променя характерна еліптична поляризація. Коефіцієнт заломлення світла в речовині дорівнює відношенню швидкості світла у вакуумі до швидкості світла в речовині.

  1. Дати визначення ерс.

Електрорушійна сила — кількісна міра роботи сторонніх сил із переміщення заряду, характеристика джерела струму. Сторонні сили можна охарактеризувати роботою, яку вони виконують над зарядами, що рухаються колом. Якщо робота сторонніх сил над зарядом q дорівнює А, то, за визначенням електрорушійна сила (ЕРС): .

  1. Питомого опору провідника - Ом*м . Напруги - В (Вольт).

  2. Описати метод спостереження лінійчастих спектрів.

Мета роботи: вивчити види спектрів та їх характеристики. Прилади та обладнання: установка “Спектр-І” (з блоком живлення), спектроскоп, розрядні трубки із досліджуваними газами (водень, гелій, криптон, неон) .

Лінійчате випромінювання атома виникає внаслідок зменшення його енергії збудження.

  • Уяснити призначення приладів та обладнання, що використовуються у роботі.

  • Вставити трубку з досліджуваним газом в установку “Спектр-І”. Направити об’єктив спектроскопа на щілину установки “Спектр-І”, крізь яку проходить випромінювання. Подати напругу, увімкнувши тумблер блока живлення.

  • Налаштовуючи спектроскоп, добитися чіткого зображення спектральних ліній.

  • Обертаючи мікрометричний ґвинт спектроскопа, суміщувати зображення кожної спектральної лінії з чорною вертикальною лінією спектроскопа, що розташована у центрі зорового поля. Зняти покази шкали мікрометричного ґвинта, враховуючи, що один повний оберт мікрометричного ґвинта дорівнює 0.5 мм, ціна поділки  0.01 мм.

  • Охарактеризувати інтенсивність ліній, що спостерігаються, за допомогою термінів: яскрава, середньої яскравості, слабо яскрава.

  • Вимкнути тумблер блока живлення.

  • Використовуючи таблицю довжин хвиль для водню, гелію, неону та криптону, приписати відповідні довжини хвиль спостережуваним спектральним лініям і внести у таблицю.

  • За довжиною і кожної хвилі, що спостерігається у спектрі водню, знайти сталу Рідберга за формулою де k = 2, nі = 3, 4, 5,… (серія Бальмера).

  • Обробити результати за звичайною методикою й знайти похибку вимірювань.

  • Порівняти отримане значення сталої Рідберга з табличним й зробити висновки.

  • Знайти кванти енергій Еі (еВ), що емітуються (випромінюються) у переходах ni k: , де h – стала Планка, с – швидкість світла.

Білет

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]