Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gotovaya_fizika.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
4.81 Mб
Скачать
  1. Дати визначення сили.

Одне із фундаментальних понять фізики – це поняття сили. Силою називають векторну величину, що характеризує дію на дане тіло інших тіл. Сила є мірою взаємодії матеріальних тіл. Одиницею сили в системі СІ є 1 ньютон ( 1 Н). Один ньютон дорівнює силі, що тілу з масою в 1 кг надає прискорення в 1 м/с .

  1. - Дж*с чи МэВ*м.Частоти коливань - Гц (Герц).

  2. Описати метод вимірювання затримуючого потенціалу при фотоефекті.

Мета роботи: оволодіти експериментальним методом перевірки основних законів внутрішнього фотоефекту; встановити відповідність теоретичного матеріалу із експериментальними даними; побудувати і встановити відповідність отриманих залежностей з теоретичними даними та лекційним матеріалом. Прилади та обладнання: вакуумний фотоелемент Ф-26; гальванометр; освітлювач з тумблером для вмикання лампи освітлювача; джерело постійного струму; реостат; набір світлофільтрів.

Одним із явищ, яке підтверджує гіпотезу існування фотонів, є фотоелектричний ефект.

  • Для початку потрібно зніти вольамперну характеристику фотоелемента.

  • Встановити фотоелемент на оптичну лаву, досягти максимального освітлення фотоелемента, при цьому положенні зафіксувати максимальний струм і відстань між освітлювачем і фотоелементом, занести його покази до таблиці

  • Віддаляючи фотоелемент від освітлювача на _______см (вказує викладач) знімати покази гальванометра та заносити їх до таблиці .

  • Розрахувати значення L2 та 1/L2 , та занести до таблиці .

  • За результатами обрахунків побудувати графік залежності фотоструму від освітленості фотоелемента I = f ( 1/L2) .

  • Побудувати графік та зробити висновки.

Білет

  1. Явище електромагнітної індукції. Закон Фарадея.

Електромагнітна індукція — виникнення електрорушійної сили у провіднику, що перебуває у змінному магнітному полі. Явище електромагнітної індукції відкрив Майкл Фарадей.

Фарадей становив кількісний закон електромагнітної індукції, описавши його рівнянням: де - електрорушійна сила (ЕРС), яка виникає в котушці, що перебуває у змінному магнітному полі, у вольтах; N — кількість витків у котушці; Φ — магнітний потік у веберах.

Закон ,де - довільний замкнений контур; S – довільна поверхня, яка спирається на контур L називають ос­новним законом електромагнітної індукції Фарадея: при всякій зміні в часі потоку магнітного поля в точках простору, де є така зміна, збуджується вихрове електричне поле, циркуляція напру­женості якого по довільному замкненому контуру L дорівнює швид­кості зміни потоку магнітної індукції крізь довільну поверхню S, яка спирається на контур L.

  1. Явище люмінесценції.

Отже, люмінесценцією називають світіння атомів чи молекул, яке виникає в результаті електронного переходу в частинках речовини при їх переході із збудженого стану в не збуджений. Класифікують явища люмінесценції за часом та методом збудження. За часом післясвітіння розрізняють два типи люмінесценції – флуоресценцію – світіння яке миттєво зникає після припинення дії джерела збудження і фосфоресценцію, світіння, продовжується певний проміжок часу. В залежності від методу збудження розрізняють фотолюмінесценцію – свічення, яке виникає при поглинанні світлової енергії; катодолюмінісценцію – основану на свіченні речовин при поглинанні катодних променів (електронів) та хемілюмінесценцію – свічення, яке виникає при протіканні хімічних реакцій. Всі люмінесціюючи речовини мають загальну назву – люмінофори.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]