Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gotovaya_fizika.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
4.81 Mб
Скачать
  1. Теорема Штейнера

Якщо відомий момент інерції тіла відносно осі, яка проходить через його центр мас  , то момент інерції відносно осі, паралельної до вказаної – JZ, визначається за теоремою Штайнера: Момент інерції тіла Jz відносно довільної осі дорівнює сумі моменту інерції JС відносно осі, паралельної даній, що проходить через центр мас тіла і добутку маси тіла m на квадрат відстані між осями d .

Дати визначення прискорення.

Прискорення криволінійного руху визначає зміну швидкості за напрямом та величиною. Прискорення (миттєве прискорення) - вектор, який є похідною від швидкості тіла по часу . Кут між прискоренням матеріальної точки, що рухається по кривій, і її швидкістю може змінюватися від 0 до 180 градусів. Одиницею вимірювання прискорення є м/с .

  1. Сталої Больцмана - Вт/(м К ). Кінетичної енергії - Дж .

  2. Описати метод шунтування гальванометра.

Білет

  1. Теплове випромінювання. Його характеристики.

Тепловим випромінюванням називають перенесення теплоти за допомогою електромагнітних хвиль. Теплове випромінювання є одним із видів передачі теплоти від одного тіла до іншого, коли теплообмін відбувається способом випускання або поглинання випромінювання. Природа теплового випромінювання -- електромагнітна. Теплове випромінювання є рівноважне випромінювання, воно перебуває у термодинамічній рівновазі з речовиною.

Рівноважне (теплове) випромінювання характеризується такими властивостями:

1) воно - однорідне, тобто має однакову густину в усіх точках всередині порожнини;

2) воно - ізотропне, тобто усі напрями поширення випромінювання усередині порожнини є рівно ймовірні;

3) воно - неполяризоване, тобто напрями та модулі векторів та є хаотичні, безладні;

4) воно займає весь спектр частот (від 0 до ). Густина енергії всередині порожнини ( )

не залежить від природи тіла, а с універсальною функцією частоти та температури тіла. Це є закон Кірхгофа. Тут с - швидкість світла у вакуумі.

  1. Кінетична енергія тіла, що рухається поступально.

Енергія - це загальна кількісна міра руху і взаємодії всіх видів матерії та їх взаємних перетворень. Таким чином, поняття енергії, як і матерії, є філософською категорією. Однак конкретні види енергії (кінетична, потенціальна, механічна, внутрішня та ін.) мають цілком конкретний фізичний зміст.

Величина називається кінетичною енергією, тобто енергією тіла, що рухається. Таким чином, робота постійної сили, яка переміщує тіло горизонтально при відсутності тертя, дорівнює його кінетичній енергії або зміні кінетичної енергії: Це положення називають теоремою про кінетичну енергію. Кінетична енергія, як і швидкість, залежить від системи відліку, тобтo є відносною величиною.

  1. Дати визначення моменту інерції.

Добуток маси матеріальної точки на квадрат відстані матеріальної точки від даного центра називається моментом інерції матеріальної точки відносно даного центра: . є мірою інерції обертального руху, аналогічно масі для поступального. В загальному випадку, значення моменту інерції об'єкта залежить від його форми та розподілу маси в об'ємі: чим більше маси сконцентровано далі від центра мас тіла, тим більшим є його момент інерції. Також його значення залежить від обраної осі обертання.Момент інерції твердого тіла – величина, що характеризує розподіл маси у тілі і є мірою інертності тіла при його обертальному русі. У системі СІ одиницею моменту інерції є 1 кг*м .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]