Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gotovaya_fizika.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
4.81 Mб
Скачать
  1. Закон зміщення Віна.

Абсолютно чорне тіло — фізична абстракція, що вживається у термодинаміці; тіло, яке цілком поглинає проміння (всіх довжин хвиль), що падає на нього. Не зважаючи на назву, абсолютно чорне тіло може випускати теплове випромінювання. Спектр випромінювання абсолютно чорного тіла визначається тільки його температурою. Термін абсолютно чорне тіло введений Густавом Кірхгофом. Довжина хвилі, при якій енергія випромінювання максимальна, визначається законом зсуву Віна: де T — температура в кельвінах, а λmax — довжина хвилі з максимальною інтенсивністю у метрах. За законом Віна довжина хвилі λmax, на яку припадає максимум спектральної випромінювальної здатності, при підвищенні температури зміщується в бік коротких хвиль.

  1. Дати визначення маси.

Маса є мірою інертних і гравітаційних властивостей матерії. Під інертністю розуміють здатність тіла чинити опір зміні швидкості при дії сили (під час дії сили). Вона проявляється у динамічних процесах, тобто при взаємодіях з іншими тілами. Одиницею маси в системі СІ є кілограм (кг). Кілограм – це одиниця маси, що дорівнює масі міжнародного прототипу кілограма – еталона маси.

  1. Довжини хвилі -м . Енергетичної світності тіла - кд.

  2. Описати метод визначення кутового прискорення при розкручуванні маховика.

О сновний закон динаміки руху твердого тіла дає залежність між обертальним моментом (моментом сили) M, моментом інерції J і кутовим прискоренням. Обертання маховика здійснюється обертальним моментом: M=T*r, де Т – сила натягу мотузки.

Запишемо рівняння поступального руху вантажу: , де а – тангенціальне прискорення руху мотузки, воно таке, як для точок валу. Звідси: . Це прискорення можна визначити висотою Lта часом рівноприскореного руху вантажу: . Тоді . Як відомо, між лінійним прискоренням обертального руху точок їх кутовим прискоренням існує взаємозв’язок: тоді маємо: .

Білет

  1. Магнітне поле, його характеристики. Взаємодія струмів. Електродвигун.

Магнітне поле - особлива форма матерії, за допомогою якої здійснюється взаємодія між рухомими електрично зарядженими частинками. Магнітне поле - складова електромагнітного поля, яка створюється змінним у часі електричним полем, рухомими електричними зарядами або спінами заряджених частинок. Магнітне поле спричиняє силову дію на рухомі електричні заряди. Нерухомі електричні заряди з магнітним полем не взаємодіють, але елементарні частинки з ненульовим спіном, які мають власний магнітний момент, є джерелом магнітного поля і магнітне поле спричиняє на них силову дію, навіть якщо вони перебувають у стані спокою.Вивчаючи експериментально магнітну взаємодію провідників зі струмом, Ампер встановив закон: сила дії першого елемента струму на другий прямо пропорційна добуткові елементів струмів, обернено пропорційна квадратові відстані між ними і залежить від взаємодії орієнтації цих елементів: , де радіус-вектор напрямлений від до .

Електроприводом називається частина виробничого агрегату, призначена для приведення в дію робочої машини та керування її роботою. Вона складається з перетворювача електричної енергії, електродвигуна, передавального механізму та апаратури керування. Перетворювачі електричної енергії використовують для регулювання напруги, частоти або випрямлення змінного струму, що дає можливість регулювати частоту обертання електродвигуна і змінювати вигляд його механічної характеристики.За кількістю електродвигунів, встановлених на одній робочій машині, електроприводи поділяються на одиночні та багатодвигунні. При одиночному електроприводі кожну робочу машину приводить у рух окремий електродвигун. У простому одиночному електроприводі використовують електродвигун загального призначення, а в індивідуальному — електродвигуни, спеціально пристосовані до машини. Інколи окремі частини електродвигуна одночасно є і робочими органами робочої машини. Багатодвигунний електропривод зустрічається в складних машинах, у яких окремі робочі органи приводяться в рух своїми електродвигунами. Залежно від системи керування електроприводи поділяються на автоматизовані і неавтоматизовані.

Рівняння Ейнштейна для фотоефекту.

Корпускулярні властивості світла проявляються у фотоелектричному ефекті (фотоефекті). Фотоефект - явище висилання електронів речовиною під впливом світла.

У 1905 р. А. Ейнштейн довів, що всі закономірності фотоефекту легко пояснюються, якщо припустити, що світло поглинається такими ж порціями (квантами) , якими воно за припущеннями Планка висипається. На думку Ейнштейна, енергія, отримана електроном, доставляється йому у вигляді кванта , який засвоюється електроном цілком. Частина цієї енергії, що дорівнює роботі виходу А (найменшій енергії, яку необхідно надати електрону для того, щоб видалити його з твердого тіла або рідини у вакуум), витрачається на те, щоб електрон міг залишити тіло. Залишок енергії утворює кінетичну енергію Ек електрона, що залишив тіло. Отже, повинно виконуватися співвідношення що має назву формула Ейнштейна.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]