Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gotovaya_fizika.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
4.81 Mб
Скачать
  1. Молярної теплоємності - Дж/моль* К. Числа ступенів вільності -1/2, 2/5,5/7.

  2. Описати метод визначення довжини світлової хвилі.

Мета роботи: ознайомитися й навчитися працювати з дифракційними ґратками.

Прилади та обладнання: дифракційні ґратки, світлофільтри, оптич­на лава, екран зі щілиною і шкалою, електрична лампочка.

  • Виставити відстань від дифракційних ґраток до щілини R1. Для заданого R1 виміряти S – відстані від середини щілини до максимуму даного кольору для порядку спектра m=–1, m=+1, m=–2, m=+2.

  • Виставити відстань від дифракційних ґраток до щілини R2. Для заданого R2 виміряти S – відстані від середини щілини до максимуму даного кольору для порядку спектра m = –1, m = +1, m = –2, m = +2.

  • Повторити виставлення відстані від дифракційних ґраток до щілини R1 і виміряти відстані S від середини щілини до максимуму даного кольору для порядку спектра m = –1, m = +1, m = –2, m = +2.

  • Розрахувати (для кожного кольору, враховуючи m = –1 і m = +1) Sсер, використовуючи значення відстаней S (ліворуч і праворуч) з табл. 1, 3 (чотири значення S).

  • Розрахувати ΔS1, ΔS2, ΔS3, ΔS4, ΔSсер і

  • Визначити довжину хвилі λ за формулою (17), використовуючи значення Sсер.

  • Розрахувати ΔR/R. За ΔR взяти приладову похибку, за R взяти R1.

  • Розрахувати ε і Δλ, скориставшись формулою .

  • Результати перенести у таблиці та зробити висновки.

Білет

  1. Основні положення молекулярно-кінетичної теорії будови речовини.

Молекулярна фізика вивчає тепловий рух. Тепловий рух зумовлює внутрішні властивості тіл, і його вивчення дає змогу зрозуміти багато фізичних процесів, які відбуваються в тілах.

Основні положення МКТ речовини:

1. Будь-які речовини мають дискретну (переривчасту) будову. Вони складаються з найдрібніших частинок молекул і атомів. Підтвердженням дискретності є прокатка, кування металу, отримання 1974 року фотографії окремих молекул і атомів, розчинність речовин тощо.

Молекули - найменші частинки, які мають хімічні властивості речовини. Молекули складаються з більш простих частинок - атомів хімічних елементів. У природі є 92 хімічні елементи.

2. Молекули знаходяться в стані неперервного хаотичного (невпорядкованого) руху, що називається тепловим і у загальному випадку є сукупністю поступального, обертального і коливального рухів..

3. Молекули взаємодіють одна з одною із силами електромагнітної природи, причому на великих відстанях вони притягуються, а на малих - відштовхуються. Сили притягання і відштовхування між молекулами діють постійно.

  1. Умови інтерференційних максимумів.

Інтерференцією називають явище підсумовування хвиль, що надійшли у дану точку різними шляхами або від декількох когерентних джерел.

Нехай від джерел S1 i S2 поширюються дві хвилі, які збігаються в точці А (рис. 6.36). d1 і d2 - довжина ходу першої і другої хвиль; Dd = d1 – d 2 - різниця ходу.

Якщо в різницю ходу Dd вкладається парна кількість півхвиль, то обидві хвилі надійдуть в точку А в однакових фазах і підсилять одна одну - в точці А буде максимальним.

 - умова максимуму;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]