Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gotovaya_fizika.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
4.81 Mб
Скачать
  1. Електрорушійна сила індукції. Правило Ленца.

За означенням ЕРС дорівнює роботі сторонніх сил при переміщенні одиничного пробного електричного заряду (q=1) по замкненому контуру. Якщо за замкнений контур довільного провідника в змінному магнітному полі, то можна записати , де - напруженість електричного поля, яке виникає при всякій зміні магнітного поля, що перетинає витки замкненого провідного контуру; - циркуляція вектора вздовж провідного контуру, яка дорівнює ЕРС індукції.

П равило Ленца — закон, за яким можна визначити напрям індукційного струму.

Найбільш загальне правило для визначення напряму індукційного струму запропонував Ленц: індукційний струм у замкненому провідному контурі має та­кий напрям, що створюване ним власне магнітне поле протидіє змінам магнітного поля, яке збуджує індукційний струм. На рис. 10.4 показано напрям індукційного струму в контурі, коли магнітний потік, що його пронизує, наростає. При спаданні магнітного потоку напрям індукційного струму зміниться на протилежний. Електромагнітна індукція лежить в основі роботи генераторів, трансформаторів, коливального контуру, електромагнітів тощо.

  1. Активність радіоактивного апарату.

Радіоактивність – процес самовільного перетворення нестабільних ядер в інші з випромінюванням часток. Важливим для практичних застосувань радіоактивності є поняття активності радіоактивного препарату. Під активністю радіоактивного зразка розуміють число розпадів, які відбуваються в ньому за одиницю часу. Одиницею активності в системі СІ є беккерель (Бк), що відповідає одному розпадові за секунду. Позасистемними одиницями активності є К’юрі (Кі) та Резерфорд (Рд); Кі Бк, Рд Бк. За відомою активністю може бути розрахована експозиційна доза радіації та поглинута доза (енергія йонізуючого випромінювання, розрахована на одиницю маси поглинаючої речовини). Для вимірювання експозиційної та поглинутої доз використовуються прилади різних типів – дозиметри.

  1. Дати визначення енергії.

Енергія – загальна кількісна міра руху та взаємодії всіх видів матерії. Енергія не зникає і не виникає з нічого; вона може лише переходити з однієї форми в іншу. Поняття енергії зв`язує всі явища природи в одне ціле, є загальною характеристикою стану фізичних тіл і фізичних полів. Внаслідок існування закону збереження енергії поняття «енергія» пов’язує всі явища природи. Згідно з різними формами руху розглядають пізні види енергії: механічну, електричну, ядерну, хімічну тощо. Механічна енергія буває двох видів: кінетична та потенціальна. Кінетична енергія визначається масами та швидкостями. Потенціальна енергія залежить від взаємного розміщення взаємодіючих між собою тіл.

  1. ЕРС індукції - . В (Вольт)Коефіцієнта в’язкості - кг/ м .

  2. Описати метод визначення густини твердого тіла.

Мета роботи: опанувати метод визначення густини твердих тіл правильної геометричної форми, навчитися користуватися штангенциркулем, мікрометром і терезами, визначити похибки результатів вимірювання.

Прилади та предмети: штангенциркуль, мікрометр, терези (з важками), циліндр, куля.

Для визначення густини тіла потрібно знати його масу та об’єм. Для однорідного циліндра , де d – діаметр, h – висота циліндра.Для однорідної кулі .

  1. Перед вимірюванням мікрометром слід перевірити нуль мікрометра. Виміряти розміри тіл – циліндра, кулі – п’ять разів. При вимірюванні штангенциркулем діаметра циліндра його вісь має бути перпендикулярною до площини губок штангенциркуля. Розміри, величина яких не перебільшує 25 мм, слід вимірювати мікрометром, інші – штангенциркулем. П’ять разів зважити предмети. Результати зважування слід записувати з відповідним числом значущих цифр (за правилом, наведеним у п. 2).

  2. Занести результати вимірювань у другі колонки табл.

  3. Обробити результати вимірювань, керуючись методичними вказівками , заповнити табл.

  4. Розрахувати середню відносну похибку непрямого вимірювання (за результатами прямих вимірювань маси і розмірів циліндра, кулі) згідно формул: а) для циліндра ;б) для кулі .

Тут m, d, h – абсолютні похибки прямих вимірювань відповідних розмірів та маси, =набл, = 3,141592654... – ірраціональне число; набл – наближене значення числа , що використовується в розрахунках (з обмеженим числом значущих цифр, наприклад набл=3,1416; якщо брати число з числом значущих цифр, яке перевищує точність вимірювань, то похибку / можна вважати такою, що дорівнює нулю). Обґрунтування цих формул дано у "Методичних вказівках" .

  1. Заокруглити і записати остаточний результат у системі СІ у стандартному вигляді .

Білет

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]