Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gotovaya_fizika.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
4.81 Mб
Скачать
  1. Довжина хвилі, зв’язок з частотою коливань.

За період Т хвиля поширюються на відстань, що називається довжиною хвилі й позначається як . Хвильове число . Довжина хвилі залежить від частоти. Ця залежність називається законом дисперсії. Часто залежність між частотою і довжиною хвилі обернено-пропорційна. В таких випадках швидкість розповсюдження хвилі фіксована й не залежить від частоти. Наприклад, для електромагнітної хвилі у вакуумі де ν - лінійна частота, а c - швидкість світла. Аналогічно, для звукових хвиль де s - швидкість звуку. При переході хвилі з одного середовища в інше довжина хвилі змінюється, на відміну від частоти, яка залишається сталою. Електромагнітні хвилі в середовищі зазвичай характеризуються приведеною довжиною хвилі, тобто довжиною, яку хвиля мала б у вакуумі.

  1. Дати визначення моменту сили.

Моментом сили відносно нерухомого центра О називається векторна величина , що дорівнює векторному добутку радіуса вектора r, проведеного з точки О до точки прикладання сили, на вектор сили F.

В ектор M напрямлений перпендикулярно до площини, у якій лежать вектори r і F, таким чином, що з його кінця найкоротший поворот від вектора r до вектора F видно проти напряму руху годинникової стрілки. (рис.3)

Рис.1.3

Модуль моменту сили можна подати у вигляді: М = rFsin = Fl, де l = rsin плече сили відносно точки О ( довжина перпендикуляра, опущеного з точки О на лінію дії сили). При обертанні твердого тіла навколо нерухомої осі OZ сила, що діє на тіло створює момент сили відносно осі -- , що є проекцією вектора на вісь OZ: ( )z

  1. Маси -кг . Енергії - Дж.

  2. Описати метод вимірювання температурного конденсатора опору провідника.

Білет

  1. Будова ядра атома. Взаємопретворюваність нуклонів.

Масове число (А)- це сумарне число протонів і нейтронів в ядрі атома. Атомний номер (Z)елемента співпадає з числом протонів в ядрі його атома.

A=Z+N, де N-число нейтронів в ядрі атома. Кожен хімічний елемент характеризується певним атомним номером. Тобто два елемента не можуть мати однаковий атомний номер.

Ізотопами - називають різні за властивостями атомні різновиди одного елемента. Вони розрізняються по кількості нейтронів в їх ядрі. Таким чином, ізотопи одного елемента мають однаковий атомний номер, але різні масові числа.

Експерименти по розсіюванню нейтрино і антинейтрино на нуклоні показали , що імпульс нуклона лише частково (приблизно на 50%) переноситься карками , а інша його частина переноситься іншим видом матерії, яка не взаємодіє з нейтрино. Передбачається , що ця частина матерії складається із частинок , якими обмінюються кварки і за рахунок яких вони утримуються в нуклоні. Ці частинки одержали назву “глюонів” (з англійської glue - клей). З викладеної вище точки зору на взаємодію ці частинки рахують векторними. В сучасній теорії їх існування пов'язується з симетрією , що зумовлює появу “кольору” у кварків.

  1. Рівняння стану ідеального газу .

Рівняння стану ідеального газу - формула, що встановлює залежність між тиском, молярним об'ємом і абсолютною температурою класичного ідеального газу. Рівняння має вигляд: , де: p - тиск,Vμ - молярний об'єм,T - абсолютна температура, R - універсальна газова стала. Чи , де p- тиск, V- об’єм газу,N- число молекул в об’ємі, k- стала Больцмана, . Рівняння стану ідеального газу, записане у вигляді має назву рівняння Клайперона-Менделєєва. R=8,31 Дж/(моль*К)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]