Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gotovaya_fizika.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
4.81 Mб
Скачать
  1. Дати визначення частоти коливань.

Частота -фізична величина, характерис тика будь-яких процесів, які повторюються (періодичних процесів або коливань). Частота показує скільки періодів процесу відбувається за одиницю часу. Частота вимірюється у герцах. Частота коливань – це число повних коливань за одиницю часу: , де T — період.

  1. Лінійного прискорення - м/с*с. Температури - К (Кельвін).

  2. Описати метод перевірки законів Кірхгофа для розгалужених електричних кіл.

Білет

  1. Дефект маси атомного ядра. Енергія зв’язку нуклонів у ядрі .

Дефект маси — різниця між масою спокою атомного ядра даного ізотопу, вираженої в атомних одиницях маси, і сумою мас спокою складових його нуклонів (масовим числом). Позначається . . Згідно із формулою Ейнштейна дефект маси і енергія зв'язку нуклонів в ядрі еквівалентні: ,де с — швидкість світла у вакуумі. Дефект маси характеризує стійкість ядра. Дефект маси, віднесений до одного нуклона, називається пакувальним множником.

Дефект маси виникає внаслідок притягання між нуклонами у ядрі завдяки сильній взаємодії. Він найбільший для ядер в середині періодичної таблиці (як видно із наведеного рисунка) і зменшується при збільшенні атомного номера елемента. Завдяки цьому поділі важких елементів, наприклад, урану або плутонію, вивільняється енергія. З іншого боку, як видно з рисунка, енергію можна отримати також при утворенні ядра гелію з ядер водню. Такий процес називається ядерним синтезом. Він є джерелом енергії зірок.

Енергія зв'язку нуклонів у ядрі в мільйони разів.перевищує енергію зв'язку атомів у молекулі, тому при хімічних перетвореннях речовин атомні ядра не змінюються.

  1. Дифузія.

Дифузія - перенесення речовини, зумовлене вирівнюванням його концентрації (точніше, хімічного потенціалу) у спочатку неоднорідній системі. Дифузія має місце в газах, рідинах і твердих тілах. Наслідком дифузії є переміщення часток із областей, де їхня концентрація висока, в області, де їхня концентрація низька, тобто вирівнювання концентрації часток у термодинамічній системі, встановлення рівноваги за складом.

Механізм дифузії в цих речовинах істотно різний. Дифузія що відбувається внаслідок теплового руху атомів, молекул, - молекулярна дифузія. Дифундувати можуть як частинки сторонніх речовин (домішок), нерівномірно розподілених у середовищі, так і частинки самої речовини середовища. У останньому випадку процес називається самодифузією. Термодифузія - це дифузія під дією градієнта температури в об'ємі тіла, бародифузія - під дією градієнта тиску або гравітац. поля. Перенесення заряджених частинок під дією зовнішнього електрич. поля - електродифузія. У рухомому середовищі, може виникати конвекційна Д., при вихровому русі газу або рідини - турбулентна Д.

  1. Дати визначення періоду коливань.

Період коливань – проміжок часу між двома послідовими максимальними відхиленнями фізичної системи від положення рівноваги. Частота коливань обернено пропорційна пе ріоду:

  1. Преміщення -м. Моменту інерції - кг*м*м.

  2. Описати метод вимірювання магнітної індукції Землі.

Білет

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]