Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gotovaya_fizika.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
4.81 Mб
Скачать
  1. Зв’язок між лінійними та кутовими швидкостями та прискореннями руху матеріальної точки.

Л інійна швидкість

.

Введемо так, як на малюнку.

Тоді . Ця рівність може бути представлена у векторному вигляді як векторний добуток векторів та : . Це є перший зв'язок - зв'язок лінійної та кутової швидкостей. Підставимо (1) в модуль нормального прискорення (2). Тоді . У векторному вигляді, враховуючи що та напрямлені у протилежних напрямах, матимемо Це є другий зв'язок лінійних і кутових величин - зв'язок нормального прискорення та кутової швидкості. З (1) диференціюванням отримуємо тобто V - це є модуль тангенціального прискорення. Коли вісь обертання, тобто і вектор не змінюють напряму в просторі, , а . Таким чином, у векторному вигляді . Це є третій зв'язок лінійних і кутових величин - зв'язок тангенціального та кутового прискорень.

  1. Електроємність плоского конденсатора.

Плоский конденсатор – це конструкція з плоских металевих пластин, поділених діелектриком.

, де - діелектрична проникність, S- площина, d- відстань між пластинами.

  1. Дати визначення ККД.

Чим менше втрачається енергії, тим досконаліша машина. Ступінь досконалості машини характеризується коефіцієнтом корисної дії (ККД). Його визначають відношенням корисної роботи до затраченої або відношенням потужностей:

  1. Роботи- Дж (Джоуль). Імпульсу моменту сили - Н*с.

  2. Описати резонансний метод вимірювань електрофізичних параметрів речовини.

Білет

  1. Закон збереження імпульсу. Врахування та використання.

Закон збереження імпульсу: повний імпульс замкненої системи матеріальних точок зберігається, тобто не змінюється з часом: .Закон збереження імпульсу є універсальним законом, він справедливий в усіх відомих взаємодіях. Імпульс можуть мати не тільки тіла, а й і поля, прикладом прояву імпульсу електромагнітного поля є тиск світла. Користуючись поняттям імпульсу можна дати визначення сили.

  1. Закон Ома для ділянки кола.

Закон Ома — це твердження про пропорційність сили струму в провіднику прикладеній напрузі.

Закон Ома справедливий для металів і напівпровідників при не надто великих прикладених напругах. Закон Ома: сила струму, що тече однорідним (без сторонніх сил) металевим провідником, пропорційна падінню напруги на провіднику: . Закон Ома справедливий для провідників, виготовлених із матеріалів, у яких є вільні носії заряду: електрони провідності, дірки або йони.

  1. Дати визначення кількості теплоти.

Енергія, яка передається від однієї термодинамічної системи до іншої під час теплообміну, називається кількістю теплоти і позначається Q або . Кількість теплоти – це кількісна міра теплообміну.

  1. Універсальної газової сталої - Дж/(моль*К). Амплітуда - м.

  2. Описати метод визначення показника заломлення прозорого твердого тіла.

Мета роботи: вивчити мікроскоп і навчитися визначати абсолют­ний показник заломлення скла для білого світла за допомогою мікроскопа.

Прилади та обладнання: мікроскоп, мікрометр, скляна пластинка.

  • Чотири рази виміряти мікрометром дійсну товщину скляної пластинки Н в місці нанесення позначок. Перед вимірюваннями необхідно перевірити, чи точно виставлено нуль мікрометра;

  • Для визначення удаваної товщини h скляну пластинку з нанесеними на протилежних поверхнях позначками кладуть на предметний столик мікроскопа. Змінюючи орієнтацію дзеркальця мікроскопа і розташовуючи пластинку так, щоб позначки (на обох гранях пластинки) опинилися у полі зору мікроскопа (перетинали оптичну вісь мікроскопа), домагаються чіткого освітлення позначок. Потім обертають мікрометричний гвинт (знизу, вгору, від себе, вниз) до кінця. Гвинтом грубого настроювання домагаються чіткого зображення позначок з нижньої грані скляної пластинки. Далі обертають мікрометричний гвинт (у протилежному напрямі – знизу, вгору, до себе, вниз) до одержання чіткого зображення мітки на верхній поверхні скляної пластинки. Запам’ятовують показання на шкалі мікрометричного гвинта. Обертають мікрометричний гвинт (у протилежному напрямі – знизу, вгору, від себе, вниз), відраховуючи ціле число обертів мікрометричного гвинта N і число поділок m на шкалі мікрометричного гвинта після останнього повного оберту і до кінця.

Удавану товщину пластинки h (в мм) розраховують за формулою . Тут число 0.002 – ціна однієї поділки шкали мікрометричного гвинта. Число 0.1 – це ціна одного оберту мікрометричного гвинта (ціна однієї поділки шкали мікрометричного гвинта, помножена на число поділок на шкалі мікрометричного гвинта – 50; 0.002·50=0.1). Чотири рази виміряти за допомогою мікроскопа значення N і m і розрахувати удавані товщини скляної пластинки h;

  • Розрахувати показник заломлення скла n за формулою , беручи за H і h середні значення результатів вимірювань;

  • Розрахувати відносну похибку визначення коефіцієнта заломлення за формулою ;

  • Розрахувати абсолютну похибку визначення ;

  • Зробити висновки.

Білет

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]