Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gotovaya_fizika.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
4.81 Mб
Скачать
  1. Сталої Віна - Н. Фази коливань - рад.

  2. Описати метод визначення ккд джерела напруги.

Корисна потужність, що розсіюється на опір у зовнішньому колі, визначається .

Сила струму в електричному колі дорівнює . Тоді .

При R=0 та при розімкненому колі корисна потужність дорівнює нулю, а при R>0, P>0.

ККД батареї визначається:

Білет

  1. Ефект Комптона, його пояснення .

Ефект Комптона (Комптон-ефект) - явище зміни довжини хвилі електромагнітного випромінювання внаслідок розсіювання його електронами. Нехай на нерухомий вільний електрон падає фотон з енергією та імпульсом . Із законів збереження енергії та імпульса, врахувавши, що , можна знайти , де Величина має назву комптонівської довжини хвилі тієї частинки, маса т якої мається на увазі. У нашому випадку -комптонівська довжина хвилі електрона. Підставивши значення , m та с, одержимо для електрона = 0.0243А.

  1. Період, частота коливань. Зв’язок між ними.

Період коливань Т – найменший проміжок часу, після якого значення усіх фізичних величин, що характеризують ці коливання, повторюються (або майже повторюються). Іншими словами, період коливання Т – це час, за який відбувається одне коливання. Частота коливань – це число повних коливань за одиницю часу. Частота коливань обернено пропорційна періоду:

  1. Дати визначення імпульсу сили.

Імпульс сили — векторна фізична величина, яка дорівнює добутку сили на час її дії. , де — імпульс сили.Одиницею вимірювання величини імпульсу є H*c .

  1. Швидкості - м/с. Сили - Н (Ньютон).

  2. Описати метод вимірювання термоелектрорушійної сили термопари.

Б ілет

  1. Будова атома. Постулати Бора.

Сучасна модель атома базується на планетарні моделі Бора. Атом - мікрочастинка, яка складається з ядра, що вміщує протони і нейтрони, і електронів, які утворюють зовнішню оболонку. Хімічний елемент - вид атомів з однаковим зарядом ядра. Ізотоп - вид атомів з однаковим масовим числом. Масове число - загальна кількість протонів і нейтронів, що входять до ядра.

Квантові числа - параметри, що визначають електронну структуру і властивості електронів атома.n - головне квантове число; визначає енергетичний рівень і енергію електрона

- магнітне квантове число; визначає просторову орієнтацію атомних орбіта лей. = -1... [1]...+1; - спінове квантове число; визначає власний механічний і магнітний момент електрона. = -1/2 або +1/2. Кількість енергетичних підрівнів на енергетичному рівні дорівнює n. Електронна ємність енергетичного рівня дорівнює . Кількість орбіталей на енергетичному підрівні дорівнює 2l + 1.

Електронна ємність енергетичного підрівня дорівнює 2·(2l + 1)

Нільс Бор спробував пояснити будову атома, сформулювавши два постулати:

  1. Атом або система атомів може знаходитись не в усіх станах, що дозволяє класична механіка, а тільки в деяких певних (надалі - квантових) станах, що мають дискретні значення енергії Е1, Е2, Е3 тощо. В цих станах атом не випромінює. Усі можливі такі стани назвемо стаціонарними.

  2. При переході зі стаціонарного стану з енергією Еn2 до стаціонарного стану з енергією En1, енергія атома змінюється на Еn2 - En1. Якщо такий перехід вввідбувається внаслідок випромінювання (поглинання), то при цьому випускається (поглинається) один фотон з енергією. hn = En2 – En1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]