Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД (ГОТОВО).docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
150.66 Кб
Скачать

6. Природ явища - джерела негативн факторів

Природні джерела небезпеки – це природні об’єкти, явища природи та стихійні лиха, які становлять загрозу для життя чи здоров'я людини (землетруси, зсуви, селі, вулкани, повені тощо)

Еколог фактор – елемент середовища, що робить прямий вплив на живий організм хоча б на одній зі стадій індивідуального розвитку. Фактори поділяються на біотичні (вплив живих організмів), абіотичні (елементи неживої природи, що впливають на організм - температура, світло, вологість) й антропогенні (зв'язані з впливом людини). Також розрізняють первинні і вторинні періодичні і неперіодичні фактори. До первинного відносять температуру, зміни положення Землі стосовно Сонця, завдяки яким в еволюції виникла добова, сезонна, річна періодичність багатьох біологічних процесів. Вторинні періодичні фактори є похідними первинних, наприклад, рівень вологості залежить від температури; неперіодичні фактори діють на організм чи популяцію раптово, епізодично (стихійні сили).

Саме на основі цих факторів і виникають природні явища, які мають не лише позитивний але й негативний вплив. Негативним явищем сьогодення є глобальне потепління, зникнення певних видів флори та фауни тощо.

-------------------------------------------------------

7. Джерела негативних факторів побутового походження.

Побутове середовище - сукупність факторів і елементів, що впливають на людину в побуті. До елементів побутового середовища відносяться усі фактори, що пов'язані: з устроєм житла, буд матеріалами, освітленням; мікрокліматом і опаленням; чистотою повітря і вентиляцією; з використанням побутової техніки; із соціальним статусом родини, психолог обстановкою в побуті.

Ці фактори діляться на фізичні, хімічні, біологічні і психофізіологічні.

Меблі дають близько 70% забруднення повітря житлового приміщення, небезпечна концентрація токсичних газів накопичується у закритих шафах і шухлядах. Небезпечні виділення із синтетичних матеріалів відбуваються при пожежах. У лаках і фарбах містяться токсичні речовини, які характеризуються як загально токсичними, так і специфічними видами дії – алергенною, канцерогенною, мутагенною та іншими. Фактори, що представляють небезпеку у виробничому середовищі, небезпечні й у побуті. Потребують обережного поводження пожежонебезпечні і вибухонебезпечні речовини: розчинники, ацетон, бензин, а також отрутохімікати для боротьби з комахами – інсектициди, з бур'янами – гербіциди, із хворобами рослин – фунгіциди. Небезпеку становить газове устаткування через можливий витік природного газу, який має вибухонебезпечні і токсичні властивості. Присутність оксидів вуглецю й азоту, що утворюються при згорянні цього палива, ведуть до скорочення обсягу легень (особливо у дітей) і підвищенню сприйнятливості до гострих респіраторних інфекцій. Користуватися газом можна тільки з гарною вентиляцією приміщення.

---------------------------------------------------

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]