Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖ).docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
38.25 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ДВНЗ «КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ ВАДИМА ГЕТЬМАНА»

Кафедра регіональної економіки

З в і т

про виконання завдань на практичних заняттях

з навчальної дисципліни: «Безпека життєдіяльності»

Тема

«Осередки ураження і зони зараження, що виникають у надзвичайних ситуаціях природного та техногенного характеру»

Підготувала: Студентка 2-го курсу, 2 групи

Спеціальність 6502

ФІСіТ

Чернишова Вікторія

Перевірив: Черевко Д. Р

Важливо зазначити, що філії даного підприємства (офіси) знаходяться в трьох населених пунктах: Бельци, Сади і Дачі.

12 травня о 15 годині відбувся землетрус, унаслідок якого утворилися дві зони осередку землетрусу (II та III). Зрозуміло, що три населених пункти, де знаходяться філії, розташовуються у другій зоні. Можна зробити висновок, що після катастрофи ці населені пункти були практично повністю зруйновані, вціліли лише підвали та перші поверхи багатоповерхівок, мережі газо-, водо-, електропостачання вийшли з ладу.Серед населення до 90% людей в будинках отримали ураження несумісні з життям. Зруйновані дорожні споруди, греблі та дамби, цехи та ємності з пожежовибухонебезпечними та сильнодіючими отруйними речовинами, ядерні реактори АЕС. Внаслідок цього у навколишнє середовище потрапили небезпечні хімічні та радіоактивні речовини. Існує загроза виникнення суцільних пожеж. Через проран у греблі водосховища витікає вода, утворюючи хвилю прориву. На південь від населених пунктів Гусенці та Яблунька штучні споруди та природні утворення отримали зруйнування середньої ступені: тут утворилася третя зона осередку ураження землетрусом, на півночі – друга. Осередками ураження є населені пункти Сади, Дачі, Бєльци.

Бельци

Важливо зазначити, що поряд з н. п. Бельци відбувся вибух контейнеру з пропаном, що викликало суцільні пожежі у місті. Також у м. Поповка відбулося руйнування заводу, на якому знаходилися хімічні речовини, а саме хлор – 50 т.. Через цю ситуацію (внаслідок неї) утворилася вторинна хмара хімічної речовини, в область дії якої потрапило місто Бельци. Необхідно зрозуміти, що даному підприємству у цьому місті загрожує затоплення, що може відбутися в результаті пошкодження дамби та утворення в ній прорану. Землетрусом було зруйновано атомну електростанцію, що знаходиться біля міста Атомград. В результаті цього відбувся викид радіоактивних речовин, утворилася радіоактивна хмара, що буде рухатися на південь, адже вітер північний. Можливо, що Бельци потраплять в область дії цієї хмари. Отже, персоналу філії необхідно, уникаючи пожеж, обірваних кабелів та інших джерел небезпеки, залишити місто, рухаючись у південно-західному напрямку. Якщо так зробити, то можна уникнути радіоактивної хмари, та зони хімічного ураження хлором. В будь якому разі не можна залишатися в місті, так як існує висока імовірність затоплення, ураження хлором чи радіацією. Так як територія, на якій знаходиться місто, затоплена, можливо буде доцільним використати надувні човни для евакуації.

Сади

Треба зазначити, що даний населений пункт також потрапляє в зону дії вторинної хмари хлору, витік якого стався у м. Поповка. Унаслідок землетрусу у місті розпочалися пожежі. Також існує ймовірність радіаційного ураження від викиду на атомній електростанції, що знаходиться поблизу. Персоналу філії в цьому місті необхідно рухатися у північно-західному напрямку, щоб вийти з зони радіаційного ураження та ураження хлором. Необхідно скористатися дорогою, що проходить через місто з сходу на захід.

Дачі

У місті Дачі, як і у місті Сади розпочалися пожежі. Населений пункт знаходиться в зоні радіаційного ураження. З усіх трьох філій, персонал цієї має найбільші шанси на виживання. Для цього усім робітникам необхідно залишити місто, рухаючись у найбезпечнішому північно-східному напрямку, виходячи із зони радіаційного ураження. Необхідно скористатися північною чи північно-східною дорогою.

Отже, найнебезпечнішим для перебування є місто Бельці. Евакуація може бути ускладнена через суцільні пожежі, що охопили місто! Персонал філій у містах Дачі та Сади має більше шансів на виживання та шансів, щоб успішно евакуюватися та залишити зону радіаційного ураження та ураження хлором.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]