Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖ).docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
38.25 Кб
Скачать

Проран у греблі

Важливо зазначити, що через землетрус стався проран у греблі водосховища, внаслідок чого витікла вода, утворюючи хвилю прориву. Через це, в районі населеного пункту Хатинка землетрусом була зруйнована гребля водосховища, а на залізничній станції Бельци внаслідок коливання землі зійшли з рейок дві цистерни з пропаном. Рідина витікла у навколишнє середовище і випаровуючись утворила вибухонебезпечну суміш з повітрям.

Треба зазначити, що найбільше постраждав від прориву населений пункт Бельци, який знаходиться на досить незначній відстані від Хатинки, і міг потрапити в зону катастрофічного затоплення. До пунктів Сади та Дачі хвиля не дійде, бо вони знаходяться на безпечній відстані від місця аварії. Крім хвилі прориву утворилися також такі уражаючі фактори як водяний потік і спокійні води, що заливають територію об'єкту.

Захист населення

  1. Своєчасне оповіщення населення про загрозу катастрофічного затоплення і прийняття необхідних заходів щодо його захисту;

  2. Самостійний вихід населення із зони можливого катастрофічного затоплення на підході хвилі прориву;

  3. Організована евакуація населення безпечні райони на підході хвилі прориву;

  4. Укриття населення в незатопленних частинах будинків та споруд, і навіть на піднятих ділянках місцевості;

  5. Проведення аварійно-рятувальних робіт у зоні затоплення;

  6. Надання кваліфікована і спеціалізованої допомоги;

  7. Проведення невідкладних робіт з забезпечення життєдіяльності населення.

Правила безпечної поведінки при гідродинамічних аваріях

Містам та іншим населеним пунктам, розташованим нижче за течією від гребель, потенційно загрожує небезпека затоплення.

Основне правило: заздалегідь передбачте кілька можливих маршрутів евакуації на піднесені ділянки місцевості. Підготуйте у разі евакуації цінності й необхідні речі.

Після повідомлення про небезпечність руйнації греблі негайно переміщайтеся до найближчої піднесеної ділянки місцевості і залишайтеся до того часу, доки прибудуть рятувальники або спаде вода.

При переміщенні місцевості, котру піддали затопленню, тримайте обережність і повідомляйте щодо ушкоджень та руйнування енергетичних мереж, каналізаційних та водогінних магістралей на відповідні комунальні служби.

Не вживайте для харчування продукти, які у воді, і не використовуйте для пиття неперевірену воду. Криниці з питною водою можна використовувати після попереднього осушення (повного очищення води).

Перш ніж ввійти у будинок переконаєтеся, що немає небезпеки його подальшого руйнації.

Зайшовши у приміщення, не користуйтеся сірниками чи іншими відкритим вогнем як джерело світла, а використовуйте батарейні ліхтарі. Не користуйтеся джерелами електроенергії, поки що не буде перевірено електричну мережу. Відкрийте всі двері й вікна для просушування будинку, приберіть сміття, дайте можливість стінам і підлогам висохнути.

Важливо зазначити, що в населеному пункті Бельци на залізничній станції вибухнула пропано-повітряна суміш,що утворена виливом пального з двох цистерн (маса вмісту − 120 тон, одиночне зберігання).

Житлові будинки знаходяться на відстані 500 м, щільність населення в районі аварії – 1 000 людей/км2, питома теплота горіння пропану – 300 кДж/м2, ми оцінили ступінь зруйнування житлових будівель та втрати населення: житлові будинки отримують зруйнування легкої ступені, можливі окремі пожежі, число загиблих до 45 людей, населення працездатне, але можливі окремі випадки психотравматичної дії звуку вибуху на людей.

В результаті землетрусу було викинуто 100% небезпечної хімічної речовини у навколишнє середовище. Отримавши інформацію про викид в атмосферу сильнодіючих отруйних речовин і про небезпеку хімічного зараження, необхідно надіти засоби індивідуального захисту органів дихання, найпростіші засоби захисту шкіри (плащі, накидки) і покинути район аварії.

Якщо відсутні засоби індивідуального захисту і вийти з району аварії неможливо, залишайтесь у приміщенні, включіть гучномовець місцевого радіомовлення (радіоприймач, телевізор); чекайте повідомлень відділу (управління) з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення (району, міста обласного підпорядкування, області).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]