Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД (ГОТОВО).docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
150.66 Кб
Скачать

64. Призначення медичних засобів захисту людини у надзвичайній ситуації.

Засоби мед захисту призначені для профілактики або зменшення впливу уражаючих факторів надзвич ситуацій, а також надання першої мед допомоги потерпілим. До них належать: Радіозахисні засоби - препарати, що сприяють підвищенню опірності організму дії іонізуючих променів. Їх поділяють на групи: засоби профілактики ураження у разі зовн опромінення (радіопротектори); засоби ослаблення первинної реакції організму на опромінення; засобу профілактики ураження шкіри у разі забруднення її РР (засоби часткової сан обробки).

Антидотами (протиотрутами) називають речовини чи препарати, що сприяють руйнуванню або нейтралізації ОР. Їх поділяють на неспецифічні (адсорбенти) та специфічні, що діють вибірково щодо певних отрут. Протибактеріальні засоби вживають у мить застосування чи погрози застосування біологічних засобів. Їх поділяють на засоби специфічної та неспецифічної профілактики. До табельних засобів мед захисту належать: аптечка ін­дивідуальна, а також антидоти, радіопротектори та антибактеріальні засоби; індивідуальний протихімічний пакет; пакет пере­в’язний індивідуальний. Санітарна обробка - комплекс заходів щодо часткового чи повного видалення з поверхні шкіри й слизових оболонок РР, ОР і БЗ. Розрізняють часткову й повну сан обробку. Повну санітарну обробку проводять після виходу з осередку ураження, вона полягає у митті усього тіла водою із застосуванням миючих засобів. Повна спеціальна обробка передбачає обов’яз­кову зміну одягу.

-------------------------------------------------------

65. Засоби медичного захисту при ураженні організму іонізуючими променями.

Радіозахисні засоби - препарати, що сприяють підвищенню опірності організму дії іонізуючих променів. Їх поділяють на групи:

- засоби профілактики ураження у разі зовн опромінення (радіопротектори);

- засоби ослаблення первинної реакції організму на опромінення (переважно протиблювотні засоби);

- засоби профілактики радіаційного ураження РР, що потрапили в організм (препарати, які сприяють якнайшвидшому виведенню РР з організму);

- засоби профілактики ураження шкіри у разі забруднення її РР (засоби часткової санітарної обробки).

Захист працюючих від впливу радіаційного випромінювання забезпечується системою загальнодержавних заходів. Ці заходи залежать від конкретних умов роботи з джерелами іоні­зуючого випромінювання та від типу джерела випромінювання.

Для захисту від зовнішнього опромінювання, яке має місце при роботі із закритими джерелами випромінювання, основні зусилля необхідно направити на попередження переопромінення персона­лу шляхом: збільшення відстані між джерелом випромінювання і люди­ною (захист відстанню); скорочення тривалості роботи в зоні випромінювання; екранування джерела випромінювання (захист екранами). У виробничих і лабораторних умовах необхідно якомога швидше застосовувати дистанційне управління роботою обладнання, яке дає можливість виконувати операції з радіоактивними речовинами на відстані. Захист від внутрішнього опромінення вимагає виключення без­посереднього контакту з радіоактивними речовинами у відкритому ви­гляді та попередження потрапляння їх у повітря робочого простору. До організацій і установ, у яких постійно виконують­ся роботи з радіоактивними речовинами, підвищені вимоги з охо­рони праці. Керівництво цих організацій зобов'язане розробити де­тальні інструкції, в яких викладено порядок проведення робіт, облік збереження та використання джерел випромінювання, збір та знешкодження відходів, порядок проведення дозиметричного контролю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]