Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД (ГОТОВО).docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
150.66 Кб
Скачать

51. Деякі аспекти забезпечення безпеки населення при терористичних актах.

Доцільно Встановити й законодавчо закріпити порядок, за якого кожне політичне, ідеологічне, екон рішення піддавалося б експертизі на антитерористич­ний ефект. Здійснити моніторинг тероризму й антитерористичної діяльності: розширити статистичні дані про учасників і посібників тероризму, а також потерпілих; створити єдиний банк інфи. Ухвалити комплексний закон з боротьби з тероризмом, який містив би пакет додатків та в який би ввійшли укази Президента, постанови Уряду, програмні документи, міжвідомчі та відомчі нормативні акти.

Якщо виникла підозра закладання ВП або виявлені підозрілі предмети, слід негайно повідомити про це міліцію, органи влади, ізолювати місце з потенційним ВП, у жодному разі не підходити до нього й не торкатися сумнівних предметів. Якщо ВП виявлено в приміщенні, слід евакуювати людей, по можливості відкрити всі вікна й двері для розосередження ударної хвилі, вимкнути мобільні телефони, радіозв’язок, інакше може спрацювати система управління вибухом. Ліквідацію наслідків терористичних актів вибухового характеру здійснюють за єдиною схемою як у мирний так і у воєнний час. Однак слід пам’ятати, що мінно-вибухова травма належить до найважчих видів бойової патології й травм мирного часу.Для таких поранень характери крайні ступені травматичного шоку і сильна втрата крові. Особливими механізмами її виникнення є великі поранення органів грудей, живота, голови, м’яких тканин, кісток, суглобів, часто з повним ушкодженням і навіть відривом одного чи навіть кількох сегментів кінцівок.Важливо пам’ятати: іноді людину можна врятувати, якщо їй негайно надати першу допомогу.Дані фізіологічних і лабораторних обстежень свідчать: якщо впродовж першої години після одержання мінно-вибухової травми потерпілому не надати невідкладну допомогу (накласти джут, зупинити кровотечу, ввести протишокові препарати), то ймовірність смерті збільшується на 80 %. Таким чином, надання невідкладної медичної допомоги є принциповим, життєво необхідним фактором.

-----------------------------------------------------

52. Характерні риси сучасної війни.

Сучасні війни все частіше мають терористичний, антигуманний характер за яких мирне населення країн, що воюють, перетворюється на один з об’єктів збройного впливу, аби підірвати волю й позбавити ворога можливості чинити опір.

Риси (особливості):

1. Застосування різних форм і методів бойових дій, зокрема й нетрадиційних.

2. Поєднання воєнних дій з партизанськими й терористичними діями

3. Широке використання кримінальних та інших іррегулярних формувань

4. Швидкоплинність воєнних дій

5. Вибірковість ураження об’єктів

6. Поєднання потужного вогневого ураження з екон, політ, дипломатичним та інформаційно-психологічним впливом

7. Підвищення ролі високоточних керованих засобів

8. Завдання окремих ударів по ключових об’єктах

Нова зброя: лазерна, інфразвукова, біотехнічна, метеорологічна, геофізична, психотропна, НВЧ-зброя, зброя електромагніт­ного імпульсу, засоби радіоактивної та інформаційної боротьби тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]