Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД (ГОТОВО).docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
150.66 Кб
Скачать

62. Призначення засобів колективного захисту. Класифікація. Типи сховищ. Простіші засоби колективного захисту.

Засоби колектив захисту - захисні споруди: сховища, протирадіаційні та простіші укриття. Сховища - захисні споруди герметичного типу, що захищають від усіх уражаючих факторів, що виникають під час НС мирного та воєнного часу. Люди, які укриваються у сховищах, не використовують засобів індивідуального захисту. Протирадіаційні укриття - споруди, призначені для захисту людей від іонізуючого випромінювання, зараження їх радіо­активними речовинами, краплями НХР та аерозолями біологіч­них засобів. Укриття простішого типу - щілини, траншеї, землянки. Їх зведення не вимагає багато часу, але вони можуть ефективно захищати людей від багатьох уражаючих факторів. Класифікації

За призначенням захисні споруди поділяють на загальні (використов населенням, персоналом) й спеціальні. (для розміщення органів управління, систем оповіщення та зв’язку, лікувальних закладів).

За місцем розташування: вбудовані (у підвальних і цокольних поверхах будинків) та окремо розташовані.

За місткістю сховища малі (на 600 людей), середні (600-2000 осіб) і великі,(більш як на 2000 людей).

-------------------------------------------------

63. Призначення засобів індивідуального захисту. Класифікація за принципом дії.

Засоби індивідуального захисту (ЗІЗ) людини призначені для захисту її шкіри, обличчя, очей та органів дихання від дії радіоактивних, отруйних речовин і біологічних засобів, а також для профілактики та зниження тяжкості ураження.

Залежно від принципу дії, усі ЗІЗ поділяють на ізолюючі, що цілком ізолюють людину від факторів навк середовища, й фільтруючі, які поглинають з повітря шкідливі домішки. Фільтруючі засоби захисту органів дихання:

  • протигази;

  • респіратори.

  • найпростіші засоби захисту - ватно-марлеві пов’язки, протипилові тканинні маски.

До засобів захисту органів дихання належать фільтруючі засоби: -протигази цивільні (ГП-5, ГП-7), загальновійськові РШ-4, ПМГ-2, ПМК), дитячі (ДП-6, ДП-6М, ПДФ-Ш); -респіратори для дорослих Р-2, для дітей Р-2Д, промислові РПГ-67, РУ-60м, «Лепесток». -найпростіші засоби захисту — ватно-марлеві пов’язки, протипилові тканинні маски. Ізолюючими засобами захисту є ИП-4, ИП-5, КИП-5, КИП-7 та ін. Засоби захисту шкіри призначені для захисту відкритих ділянок тіла, одягу, взуття від зараження РР, ОР і БЗ. Фільтруючий засіб захисту шкіри — це захисний фільтруючий одяг — ЗФО-58 — бавовняний комбінезон, просякнутим хемосор­бованими хімічними речовинами. З цією самою метою можуть застосовуватися підручні засоби — звичайний повсякденний одяг (спортивні костюми, плащі, рукавиці, чоботи). Щоб підвищити захисні властивості одягу, його заздалегідь просочують мильно-олійною емульсією

Як ізолюючі засоби захисту шкіри застосовують загальновійськовий захисний комплект ОЗК і легкий ізолюючий костюм Л-1, які виготовляються з прогумованої тканини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]