Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шургина,Мушинская Методичка 4 курс финансы 111.doc
Скачиваний:
72
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
1.21 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

Міністерство Фінансів України

Одеський інститут фінансів УДУФмт

МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА ЗАВДАНЬ

З АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ

ДЛЯ ПІДГОТОВКИ ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

БАКАЛАВРІВ IV КУРСУ

СПЕЦІАЛЬНОСТІ «ФІНАНСИ»

Одеса

2009

Укладачі: ст. викл. Воробйова Н.Ю.

викл. Мушинська Н.С.

викл. Шургіна Ю.В.

Рецензент: к.ф.н., доцент кафедри перекладу Одеського Національного Університету ім. І.І. Мечнікова Коваленко О.В.

Розглянуто на засіданні кафедри соціально-гуманітарних дисциплін Протокол № __ від “___” _________ 2009р.

Рекомендовано до друку Навчально-методичним відділом Одеського Інституту Фінансів

Керівник К.В. Акімова

Вступ

Даний посібник відповідає вимогам програми курсу «Іноземна мова за професійним спрямуванням» та розрахований для вивчення цього курсу студентами, які навчаються за спеціальністю «Фінанси».

Головною метою курсу «Іноземна мова за професійним спрямуванням» є практичне оволодіння іноземною мовою. Дана мета передбачає розвиток комунікативних навичок спілкування у сфері ділових контактів із закордонними партнерами в усній та письмових формах.

За допомогою посібника студенти набувають теоретичні знання, а саме: знання основних розмовних тем у межах фахової тематики, загальну фінансову термінологію, норми ділового спілкування та граматичні явища, передбачені програмою.

Опрацьовуючи матеріал курсу, студенти набувають практичних навичок спілкування мовою, а саме: вміння читати, розуміти та перекладати тексти з науково-популярної літератури, передавати зміст прочитаного, брати участь у бесіді за темою, складати ділові листи, робити повідомлення з теми.

Тематика посібника охоплює теми, запропоновані програмою для IV курсу бакалаврів. У даному посібнику розроблені теми для практичних занять до першого і другого модулів.

Введення кожної теми містить тексти на розуміння та лексико-граматичні завдання до них, що закріплюють нову лексику та граматику. Матеріал посібника допомагає студентам у систематичному опрацюванні тем курсу. Розроблені завдання надають можливість студентам успішно засвоїти сучасні теми курсу та сформувати навички ділового спілкування, необхідні у діловій подорожі або контактах з діловими партнерами. Посібник рекомендується для використання в аудиторній, а також самостійній роботі студентів.

ЗМІСТ

1. Загальні методичні вказівки до виконання практичної роботи студентів…………………………………………………………….

стор.

5

Тема 1. Історія створення компаній......................................

7

Тема 2. Роздрібна торгівля…………...……………………...

Тема 3. Міжнародна торгівля…………………………..........

16

Тема 4. Реклама та продукція компанії……………………….

22

Тема 5. Ділові презентації………………………….…………

29

Тема 6. Фінанси……...............................................................

34

Тема 7. Гроші та система виплат............................................

40

Тема 8. Банківська справа…………………………………….

45

Тема 9. Страхування…………………………………………..

49

Тема 10. Податки та оподаткування…………………………

52

2. Література..................................................................................

56

Методичні рекомендації до виконання завдань до практичних занять з курсу "іноземна мова за професійним спрямуванням"

Пропоновані методичні рекомендації допоможуть студентам придбати необхідні уміння та навички роботи над вивченням іноземної мови.

Матеріал збірника охоплює теми загально-побутового та ділового спілкування для вивчення студентами економічних спеціальностей. Тематика включає основні структури та функції ділового світу, необхідні для сучасного ведення бізнесу, а саме: історію створення компаній, роздрібну торгівлю, міжнародну торгівлю, рекламу, ділові презентації, фінанси, гроші та систему виплат, банківську справу, страхування та оподаткування.

Кожний розділ збірника складається з оригінального тексту, активної лексики до нього та тренувальних лексико-граматичних вправ за темою для здобуття та активізації мовних навичок студентів.

Робота з текстом. Лексичний мінімум текстів включає загальну лексику та лексику за фахом. Для опрацювання тексту студенту необхідно прочитати та зрозуміти оригінальний текст, перевірити себе за допомогою відповідей на запитання та переказу тексту. Читати текст потрібно свідомо, виділяючи основну та другорядну інформацію, осмислювати зміст прочитаного.

Для отримання інформації та кращого розуміння тексту необхідно пам'ятати наступне:

1. Читаючи текст, зрозуміти його загальний зміст;

2. 3найомі слова в тексті використовувати як опору для розуміння основного змісту прочитаного.

3. Для вивчення теми необхідно вести словник, в який систематично записувати активну лексику заняття та словосполучення.

4. Слід користуватися англомовним словником. Для швидкого орієнтування в ньому необхідно знати структуру словника, принцип його побудови, алфавіт мови, що вивчається.

5. Для опрацювання нової теми необхідно вивчити активні слова та словосполучення теми, прочитати та проаналізувати текст та дати відповіді на запитання до частин тексту.

6. При переказі тексту необхідно обов'язково використовувати активну лексику та запитання до тексту, висловлювати свою думку стосовно теми.

Представлений учбовий матеріал сприяє формуванню уміння різних видів читання: переглядового, ознайомлювального, вивчаючого. При роботі з учбовим матеріалом студенти зможуть навчитися читати оригінальні тексти за фахом з метою:

а) його повного і точного розуміння;

б) загального ознайомлення зі змістом тексту;

в) ознайомлення і пошуку необхідної інформації;

г) огляду і поглибленого вивчення теми;

д) виконання різних видів робіт з оригінальною літературою за фахом.

Виконання лексико-граматичних вправ після тексту сприяє активізації та засвоєнню нової лексики за темою і граматичного матеріалу. При виконанні усних та письмових лексико-граматичних вправ необхідно повторити активну лексику розділу. Формування комунікативних навичок студентів відбувається за допомогою їх виконання завдань на діалогічне та монологічне мовлення або вирішення проблемних ситуацій.

Для опрацювання граматичного матеріалу необхідно вивчити систему часових форм дієслів в активній та пасивній формах, користуючись граматичними довідником та рекомендованою літературою. Особливу увагу треба звернути на вивчення форм неправильних дієслів.

Методичний збірник забезпечує практичне засвоєння студентами лексичних та граматичних навичок за темами ділового спілкування та націлений на формування комунікативних навичок студентів.

Методичний збірник рекомендований для вивчення курсу "Іноземна мова за професійним спрямуванням" для студентів економічних спеціальностей та складений відповідно вимогам учбової програми на базі оригінальних англійських текстів за фахом.

  1. Завдання до першого модуля до практичних занять № 1,2,3 на тему «Історія створення компаній».

Company history

  1. Learn the new vocabulary to the topic:

annual report

річний звіт

established

встановлений; створений

experience

досвід

founder

засновник

achievement

досягнення

key dates and events

ключові дати та події

  1. Read the text and be ready to speak on the topic:

Companies often include details about their history in their marketing literature, their annual reports and company presentations, in order to show that they are established, and have experience in their field. This can include information about the founder or person who started the company, and key dates and events in the company history.

  1. Read and translate the following texts about some companies’ history, do all the exercises to them: