Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekonomika_pratsi_teoriya_testi_zadachi.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
146.76 Кб
Скачать

29.Принципи організації праці.

Економiка працi вивчає трудову дiяльнiсть людини з метою забезпечення умов ii високоi ефективностi, результативностi. Для того, щоб трудова дiяльнiсть людей була рацiональною та ефективною вона повинна бути належним чином органiзована. На макроекономiчному рiвнi створення передумов ефективного функцiонування працi здiйснюється у межах суспiльноi органiзацii працi. На мiкрорiвнi - в рамках органiзацii працi на пiдприємствах (органiзацiях, фiрмах тощо). Облiк ресурсiв працi маe важливе значення, бо дає змогу оцiнити за рахунок яких чинникiв здiйснюється зростання суспiльного багатства. Використання ресурсiв працi здiйснюється в системi органiзацii працi в суспiльствi та на пiдприємствi. Органiзацiя працi в суспiльствi – це зумовлена економiчним устроєм та законодавчого регулюєма загальнодержавна система використання працi в суспiльствi. У функцiональному аспектi органiзацiя працi в суспiльствi – це система управлiння працею, яка встановлена в суспiльствi.

30.Основні напрями організації праці на підприємстві.

1. Органiзацiя працi на пiдприємствi охоплює такi основнi напрями: подiл i кооперацiя працi, що передбачають науково обгрунтований розподiл працiвникiв за певними трудовими функцiями, робочими мiсцями, а також об'єднання працiвникiв у виробничi колективи; 2. органiзацiя i обслуговування робочих мiсць, що сприяють рацiональному використанню робочого часу; 3. нормування працi, що передбачає визначення норм затрат працi виробництво продукцii i надання послуг як основу для органiзацii працi i визначення ефективностi виробництва; 4. органiзацiя пiдбору персоналу та його розвиток, тобто — планування персоналу, профорiєнтацiя i профвiдбiр, наймання персоналу, пiдвищення його квалiфiкацii, планування кар'єри тощо; 5. оптимiзацiя режимiв працi i вiдпочинку, встановлення найбiльш рацiонального чергування часу роботи та вiдпочинку протягом робочоi змiни, тижня, мiсяця. Вiдпочинок, його змiст i тривалiсть максимально сприяти досягненню високоi працездатностi протягом робочого часу; 6. рацiоналiзацiя трудових процесiв, прийомiв i методiв працi на основi узагальнення прогресивного досвiду. Рацiональним вважається такий спосiб роботи, який забезпечує мiнiмальнi затрати часу; 7. полiпшення умов працi, що передбачає зведення до мiнiмуму шкiдливостi виробництва, важких фiзичних, психологiчних навантажень, а також формування системи охорони i безпеки працi; 8. змiцнення дисциплiни працi, пiдвищення творчоi активностi працiвникiв; 9. мотивацiя й оплата працi.

31.Організація праці на робочому місці.

Важливим елементом органiзацii працi на пiдприємствi є вдосконалення планування, органiзацii i обслуговування робочих мiсць з метою створення на кожному з них необхiдних умов для високопродуктивноi працi. Робоче мiсце — це зона трудовоi дiяльностi робiтника, або групи робiтникiв, оснащена всiм необхiдним для успiшного здiйснення роботи. Водночас це первинна ланка виробничоi структури пiдприємства, яка може функцiонувати вiдносно самостiйно. Органiзацiя робочого мiсця — це система заходiв щодо його планування, оснащення засобами i предметами працi, розмiщення в певному порядку, обслуговування й атестацii. Планування робочого мiсця передбачає рацiональне розмiщення у просторi матерiальних елементiв виробництва, зокрема устаткування, технологiчного та органiзацiйного оснащення, а також робiтника. Робоче мiсце має робочу, основну i допомiжну зони. В основнiй зонi, яка обмежена досяжнiстю рук людини в горизонтальнiй i вертикальнiй площинах, розмiщуються засоби працi, що постiйно використовуються в роботi. У допомiжнiй зонi розмiщуються предмети, котрi застосовуються рiдко. Велике значення має рацiональне технологiчне й органiзацiйне оснащення робочих мiсць, що передбачає забезпечення iх основним технологiчним устаткуванням, технологiчним i органiзацiйним оснащенням (iнструментом, пристроями, допомiжними матерiалами, запасними частинами та устаткуванням для iх зберiгання i розмiщення, а також засобами сигналiзацii, освiтлювальною апаратурою, робочими меблями, тарою тощо).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]