Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekonomika_pratsi_teoriya_testi_zadachi.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
146.76 Кб
Скачать

46.Звітність показників праці:статистична , оперативна.

Для здійснення моніторингу соціально – трудової сфери на всіх рівнях, для стратегічного і оперативного управління підприємством необхідно мати достовірну, оперативну і повну інформацію про перебіг процесів, пов’язаних з організацією та використанням праці й соціально – трудовими відносинами. Показники у сфері праці оформлюються у вигляді звітів і широко використовуються у роботі як в середині підприємства,так і за його межами - на місцевому, регіональному, галузевому і загальнодержавному рівнях управління. Звітність з показників праці на підприємствах поділяється на статистичну і оперативну, вона може мати різні напрямки використання та періодичність складання.

Найширшу та достовірну інформацію про результати впровадження програм з праці , управління і розвитку персоналу надає державна статистична звітність підприємства з питань праці. Вона формується на основі звітів установлених форм,які підприємства незалежно від форм власності та господарювання зобов’язані подавати у встановлені терміни до управління статистики місцевості,де підприємство зареєстроване. У регіональних управліннях статистики ця звітність акумулюється, аналізується і результати подаються до Держкомстату України та Міністерства праці та соціальної політики України, яке використовує ці дані для планування та координації роботи з управління соціально – трудовими процесами в країні. Державна статистична звітність підприємства з питань праці складається з статистичної звітності про працю,про стан заборгованості щодо виплати заробітної плати та про використання робочого часу.

Державна статистична звітність з питань праці включає такі звіти: «Звіт про працю», «Зведений звіт про працю», «Звіт про стан умов праці, пільги та компенсації за роботу в несприятливих умовах» , « Чисельність окремих категорій робітників та підготовка кадрів».

Державна статистична звітність про стан заборгованості щодо виплати заробітної плати включає «Звіт про стан заборгованості щодо виплати заробітної плати» , подається 11 – го числа наступного після звітного періоду місяця підприємствами незалежно від форм власності господарювання.

Державна статистична звітність про використання робочого часу містить «Звіт про використання робочого часу» та «Зведений звіт про використання робочого часу», які подаються до сьомого числа наступного після звітного періоду місяця підприємствами незалежно від форм власності та господарювання.

Всі перераховані звіти підприємства подають до управління статистики місцевості,де підприємство зареєстроване. Ці, а також інші звіти подаються підприємствами для здійснення оперативного управління до органу, до сфери управління якого належать. На підприємствах роботу зі складання і своєчасного подання звітів з питань праці здійснює економіст з питань праці.

Також для здійснення аналізу використовуються дані бухгалтерської звітності, дані відділу кадрів, актів ревізії і перевірок. Оперативна звітність з праці складається для задоволення поточних потреб підприємства в даних про працю та соціально - трудові відносини. На її базі здійснюється прийняття оперативних та розробка перспективних рішень щодо кадрових змін на підприємстві, змін у чисельності та складу персоналу, показниках продуктивності праці, мотивації праці в організації, соціально - економічного розвитку трудового колективу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]