Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekonomika_pratsi_teoriya_testi_zadachi.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
146.76 Кб
Скачать

5.Економічно активне і економічно неактивне населення.

Економічна активність – це прагнення працездатної людини застосувати на практиці наявні у неї здібності до праці,значення та досвід за винагороду в грошовій або іншій формах. Реалізація цього прагнення проявляється у зайнятості людини економічною діяльністю. МОП рекомендована система класифікації, відповідно до якої населення віком від 15 до 70 років поділяється на економічно активне і економічно неактивне.

Економічно активне населення, або робоча сила – це населення обох статей віком від 15 до 70 років, яке протягом певного періоду забезпечує пропозицію своєї робочої сили на ринку праці. Кількісно економічно активне населення складається з чисельності зайнятих економічною діяльністю і чисельністю безробітних, до яких за цією методикою належать чітко визначені групи людей.

Зайняті економічною діяльність: працювали впродовж обстежуваного тижня хоча б одну годину за наймом за винагороду в грошовому або натуральному виразі;працювали впродовж 30 годин на тиждень безоплатно на підприємстві, у бізнесі, з метою реалізації продукції, що вироблена внаслідок цієї діяльності; формально мали робоче місце.

Зайнятими за цією методикою вважаються зазначені вище особи незалежно від того,була це у них постійна,тимчасова, сезонна чи інша робота.

Безробітні: не мають роботи,активно шукають роботу,готові приступити до роботи протягом наступних двох тижнів.

Економічно неактивне населення за методикою МОП- це особи у віці 15- 70 років, які не можуть бути класифіковані як зайняті або безробітні:учні,студенти;особи,що зайняті у домашньому господарстві;особи,що одержують пенсії за віком;інші особи,які не мають бажання працювати.

6.Трудовий потенціал:сутність,показники,структура.

Трудовий потенціал – це інтегральна оцінка і кількісних, і якісних характеристик економічно активного населення. Розрізняють трудовий потенціал окремої людини,підприємства, території, суспільства. Трудовий потенціал складається з багатьох компонентів,головним з яких є здоров’я, освіта, професіоналізм, мотивованість, вміння працювати в колективі, активність, організованість.

На рівні суспільства ці компоненти можна приблизно оцінити певними узагальненими показниками. Здоров’я населення країни характеризується середньою тривалістю життя,розміром та часткою витрат на охорону здоров’я. Моральність суспільства визначається його релігійністю,показники соціальної напруги. Творчий потенціал та активність проявляється темпами науково - технічного прогресу в країні, доходами від авторських прав. Організованість на рівні суспільства можна оцінити якістю та стабільністю законодавства, обов’язковість дотримання законів та угод. Рівень освіти населення характеризується середньою кількістю років навчання в розрахунку на одну людину, частку витрат на освіту в державному бюджеті. Ресурси робочого часу оцінюються кількістю працездатного населення, рівнем безробіття.

Стан здоров’я людини – одна з найважливіших характеристик трудового потенціалу, довге і здорове життя відкриває значно більше можливостей як для розвитку людини, так і для її реалізації в найрізноманітніших сферах. Здоров’я та довголіття є не лише наслідком, а й найважливішими передумовами розвитку людського потенціалу.

Одним з найвагоміших критеріїв, які характеризують сукупний трудовий потенціал країни, є рівень освіти та професійної підготовки економічно активного населення. Високий рівень освіти значної частини населення, як і достатній рівень професійної підготовки сукупної робочої сили є важливим і активним чинником економічного зростання країни, одним з основних індикаторів рівня людського розвитку і соціалізації економіки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]